X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Αίγυπτος: Άνοιξαν την μαύρη σαρκοφάγο – Τι υπήρχε μέσα – Βίντεο

Η μαύρη σαρκοφάγος άνοιξε, σε τελετή στην οποία παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο (356 – 323 π.Χ.), όπως είχαν υποθέσει κάποιοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων που είχε αναλάβει να λύσει το μυστήριο της μαύρης σαρκοφάγου, δήλωσε ότι η τεράστια σαρκοφάγος από γρανίτη, στεγάζει τα υπολείμματα τριών πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.

Το άνοιγμα είχε καθυστερήσει για τρεις ημέρες γιατί υπήρχαν διαρροές νερού, που προερχόταν από μία τρύπα που διαπερνούσε τον γρανίτη.

Ο Ουαζίρι, δήλωσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν και η έγκαιρη επιθεώρηση υποδηλώνει ότι χρονολογείται στις εποχές Πτολεμαίος (332-30 π.Χ.) ή Ρωμαϊκή (30 π.Χ. – 642 μ.Χ.).

Ένας εκ των επιστημόνων που είναι ειδικός στις μούμιες, δήλωσε ότι το κρανίο ενός από τους σκελετούς φέρει το σημάδι μιας πληγής βέλους. Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ότι η σαρκοφάγος που βρέθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας, δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο Μουστάφα Ουαζίρι, είπε ότι οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη των Αρχαιοτήτων της Αλεξάνδρειας, όπου θα υποστούν επαναφορά και περαιτέρω επιθεώρηση.

Σχετικά Άρθρα: