X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε νέο άγαλμα Σφίγγας ηλικίας 4.000 ετών – Βίντεο

Ένα νέο άγαλμα Σφίγγας που έχει σώμα από λιοντάρι και ανθρώπινο κεφάλι και είναι κατασκευασμένο από ψαμμόλιθο, βρέθηκε στην Αίγυπτο από εργάτες που έσκαβαν ένα δρόμο ανάμεσα στους αρχαίους και διάσημους ναούς του Καρνάκ και του Λούξορ και ίσως να συμβάλει στην ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα.

Ενώ κάποια πρακτορεία ειδήσεων της Αιγύπτου, συνέκριναν την ανακάλυψη με μια δεύτερη έκδοση της μνημειώδους Μεγάλης Σφίγγας της Γκίζας, αν και το νέο εύρημα φαίνεται να είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος, αλλά σε ένα έθνος που αγωνίζεται να ανοικοδομήσει την τουριστική του βιομηχανία, κάθε νέα αρχαιότητα βοηθάει.

Ο ερευνητής της Αιγυπτολογίας, Μπασάμ αλ-Σαμά, δήλωσε στα αιγυπτιακά ΜΜΕ ότι το εύρημα δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς πολλά παρόμοια αγάλματα σφίγγας έχουν βρεθεί σε όλο το Λούξορ. Αρκετά νέα ευρήματα έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η μαύρη σαρκοφάγος από γρανίτη που βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια και στην αρχή θεώρησαν ότι ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο Μπασάμ αλ-Σαμά, συμπλήρωσε ότι ο δρόμος είναι ήδη γεμάτος με πολλές άλλες μικρές πέτρινες εκδοχές των μυθικών όντων που χρονολογούνται γύρω στο 1400 π.Χ. Αν το νέο εύρημα που έχει ύψος 38 εκατοστά και διάμετρο 28 εκατοστά αποδειχθεί γνήσιο, θα μπορούσε να χρονολογηθεί γύρω στο 2500 π.Χ., δίνοντας του την ηλικία άνω των 4.000 ετών.

Η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης μετά από μια μακρά πτώση που προκλήθηκε από την πολιτική αστάθεια της χώρας και μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων. Πέρυσι, γύρω στα οκτώ εκατομμύρια τουριστών επισκέφθηκαν τη χώρα, ενώ το 2016 τα άτομα που επισκέφθηκαν την Αίγυπτο, ήταν μόνο πέντε εκατομμύρια.

Το μυθικό πλάσμα της σφίγγας έχει το κεφάλι ενός ανθρώπου και το σώμα ενός λιονταριού. Στην αρχαία ελληνική παράδοση, το κεφάλι της σφίγγας είναι συχνά μια ανελέητη γυναίκα, σκοτώνοντας και τρώγοντας όλους εκείνους που δεν μπορούν να απαντήσουν στο αίνιγμα της. Για τους Αιγυπτίους, όμως, το πλάσμα του φύλακα θεωρήθηκε ως καλοκάγαθο και τα κεφάλια των αγαλμάτων ήταν συχνά σκαλισμένα με τη μορφή Φαραώ.

Άλλες γνωστές αιγυπτιακές σφίγγες περιλαμβάνουν ένα παράδειγμα γρανίτη με το κεφάλι του φαραώ Χατσεψούτ, το οποίο βρίσκεται τώρα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Η Μεγάλη Σφίγγα του Τάνις στο Λούβρο είναι μία από τις μεγαλύτερες σφαιρίνες έξω από την Αίγυπτο.

Ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αμπέλ Αζίζ, επιβεβαίωσε ότι το νέο εύρημα είχε ομοιότητες με την «κλασική» Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας που βρίσκεται μπροστά από τις Μεγάλες Πυραμίδες και έχει ύψος γύρω στα 20 μέτρα.

Σχετικά Άρθρα: