X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Ειδ. Φρουροί: Αστυνομικοί είχαν βρει τον πρώτο νεκρό το βράδυ Δευτέρας

Από το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτο Μαυροειδάκο.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαυροειδάκος στον ΣΚΑΪ, εφόσον αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως δεν δόθηκαν εγκαίρως εντολές στη διαθέσιμη αστυνομική δύναμη να μεταβεί στο Μάτι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανδρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, είχαν εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς της καταστροφικής πυρκαγιάς πριν το βράδυ της Δευτέρας, δηλαδή πριν από την ενημέρωση στον πρωθυπουργό, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, που έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την ίδια ημέρα.

Αν και με βάση τα όσα είπαν ο επικεφαλής των αντρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών και ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν ενημερωθεί ότι ήδη είχαν χαθεί άνθρωποι στο πύρινο μέτωπο, δεν ειπώθηκε τίποτα για τους νεκρούς στην ενημέρωση στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε αυτή τη σύσκεψη, είπαν στον πρωθυπουργό ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν σε ύφεση. Επίσης, αυτά που ειπώθηκαν κατά την ενημέρωση μπροστά στις κάμερες, ήταν πως κάηκαν κάποια σπίτια και πως υπήρχαν κάποια άτομα εγκλωβισμένα στις παραλίες, περιγράφοντας ουσιαστικά μία εικονική πραγματικότητα, διότι στο Μάτι υπήρχαν δεκάδες νεκροί και είχαν καταστραφεί τα πάντα.

Ο επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης στην παραλία στο Μάτι Δ. Μπαλτάκος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς πριν να νυχτώσει τη Δευτέρα και είχαν ενημερώσει το υπουργείο. Το ίδιο τόνισε και ο γ.γ. του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό το απόγευμα.

«Το θέαμα ήταν απόκοσμο. Εκατοντάδες άνθρωποι στη θάλασσα, άλλοι σε κακή ψυχολογική κατάσταση στην παραλία, κάποιοι δεν άφηναν τα σπίτια τους παρότι είχαν καεί, άλλοι έψαχναν τους δικούς τους ανθρώπους… Και δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο προς το λιμανάκι», σημείωσε ο Δ. Μπαλτάκος, στην περιγραφή των τραγικών γεγονότων που έζησε εκείνος και οι συνάδελφοι του στο Μάτι.

Ο Δ. Μπαλτάκος, ανέφερε επίσης ότι η ομάδα του ειδοποιήθηκε στις 6:30 το απόγευμα ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι στα λιμανάκια στο Μάτι και ξεκίνησαν από τον Αγ. Κοσμά. Πρόσθεσε ότι σύντομα εντοπίστηκαν οι πρώτοι νεκροί και πως ενημέρωσε τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εντόπισαν τον πρώτο νεκρό από την πυρκαγιά πολύ πριν νυχτώσει.

Η Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών έσωσε και μετέφερε στο λιμάνι της Ραφήνας 465 άτομα και το λιμενικό συνολικά περισσότερους από 700, επισήμανε ο κ. Μπαλτάκος. Παράλληλα, ο γ.γ. Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ εντόπισαν τον πρώτο νεκρό από τις πυρκαγιές το απόγευμα της Δευτέρας στις στις 19:40.

Σχετικά Άρθρα: