X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Επιστροφή των θεσμών σήμερα στην Αθήνα – Τέλος το Χίλτον

Σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», επιστρέφουν στην Αθήνα και θα παραμείνουν για πέντε μέρες, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, για να περάσουν από ψιλό κόσκινο όλα τα στοιχεία για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας και ιδιαίτερα τα θέματα που καίνε, όπως είναι οι συντάξεις.

Αλλά αυτή τη φορά οι αντιπρόσωποι της τρόικας, θα επισκεφθούν οι ίδιοι τα υπουργεία και δεν θα τους επισκεφθούν οι υπουργοί στο ξενοδοχείο Χίλτον που διέμεναν, κάτι που ξεκίνησε από την αρχή της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι ξένοι τεχνοκράτες, έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν αύριο Τρίτη, με τα κόμματα και τους θεσμικούς φορείς, ενώ υπάρχουν προγραμματισμένες επισκέψεις για την Τετάρτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στα οικονομικά υπουργεία, ώστε να διαπιστωθεί επί τόπου η πορεία του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την «ενισχυμένη εποπτεία» στην οποία υπάγεται πλέον η Ελλάδα.

Μεταξύ των θεμάτων για συζήτηση, είναι και το φλέγον θέμα των «περικοπών στις συντάξεις»και η διανομή του υπερπλεονάσματος του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, το ΔΝΤ θα τηρήσει -κατά τα φαινόμενα- αυστηρότερη στάση, επικαλούμενο τα υψηλά υπόλοιπα αποπληρωμών (ύψους 10 δισ. ευρώ) που έχει η Ελλάδα απέναντί του.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα υποδεχθεί τους θεσμούς στο υπουργείο Οικονομικών για τη σχετική ενημέρωση και το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση, είναι ότι οι επισκέψεις των θεσμών, δεν είναι πλέον σαν δανειστές αλλά σαν εταίροι. Σκοπός της ελληνικής πλευράς, είναι να ανοίξει όλα τα θέματα και κυρίως σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα σχέδια για τις φοροελαφρύνσεις και τις παροχές.

Σχετικά Άρθρα: