X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Ζάεφ: Για πάντα μακεδονική η γλώσσα και η ταυτότητα των Σκοπίων

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, εν όψει του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου για την ονομασία της πΓΔΜ και λίγες ώρες μετά από τις αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks για την διαπραγματευτική στρατηγική της ΠΓΔΜ από το 2008 όσον αφορά το ονοματολογικό, τοποθετήθηκε και έστειλε νέο μήνυμα σχετικά με την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκειά εμφάνισής του στο Πέτσεβο.

Η δήλωση Ζάεφ ήλθε στον απόηχο της δημοσιοποίησης τηλεγραφήματος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια και αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Γκρούεφσκι δεχόταν το «Βόρεια Μακεδονία», με προϋπόθεση σύμφωνα με το τηλεγράφημα, την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, κάτι που έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε πως η επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό μέσω του δημοψηφίσματος, συνιστά ιστορική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ.

Εκτίμησε πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους και θα διασφαλίσουν το μέλλον της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο 8 Αυγούστου θα μεταβεί στα Σκόπια η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σχετικά Άρθρα: