X
    Κατηγορίες: Κόσμος

ΗΠΑ: «Όχι» στην πρόταση Ερντογάν για ανταλλαγή Γκιουλέν με Μπράνσον

Ο Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο, ότι επιθυμεί την ανταλλαγή του πάστορα Μπράνσον με τον Φετουλάχ Γκιουλέν: «Εκείνοι μας λένε να τους δώσουμε τον πάστορα. Όμως κι εσείς επίσης, εσείς έχετε έναν κληρικό. Παραδώστε τον μας και εμείς θα δικάσουμε (τον πάστορα) και θα σας τον δώσουμε», είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Την Παρασκευή, η Ουάσιγκτον όμως διεμήνυσε στην Τουρκία ότι δεν δέχεται κανένα παζάρι σχετικά με αυτή την ανταλλαγή και το τουρκικό δικαστήριο διέταξε την Τρίτη να μείνει προφυλακισμένος ο πάστορας Μπράνσον. Η υπόθεση αυτό, έχει αρκετά κοινά σημεία με την κράτηση και φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη και των οκτώ τούρκων αξιωματικών.

Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, που ήταν επικεφαλής μιας προτεστάντικης εκκλησίας στη Σμύρνη, κρατείται φυλακισμένος από τον Οκτώβριο του 2016 και η δίκη του έχει συμβάλλει στην κλιμάκωση έντασης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ο Μπράνσον, παραμένει κραατούμενος και κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για τρομοκρατία και κατασκοπεία. Ο Γκιουλέν, που η Άγκυρα ζητά και επιμένει για την έκδοση του, ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αξίωσε από τον Τούρκο ομόλογο του, να κάνει κάτι για να αποφυλακιστεί ο Μπράνσον, αναφέροντας στο Twitter: «Είναι απόλυτη ντροπή το ότι η Τουρκία δεν θα αποφυλακίσει τον σεβάσμιο αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον», ο οποίος «κρατείται όμηρος για πάρα πολύ καιρό».

Ο Ερντογάν «πρέπει να κάνει κάτι για να απελευθερωθεί αυτός ο υπέροχος χριστιανός σύζυγος και πατέρας. Δεν έκανε τίποτα κακό, κι η οικογένειά του τον χρειάζεται!», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα: