X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Η Τουρκία κατασκευάζει φυλάκιο – παρατηρητήριο απέναντι από τα Ίμια

Σύμφωνα με την κεμαλική εφημερίδα Cumhuriyet, η Τουρκία άρχισε να κατασκευάζει στρατιωτική εγκατάσταση που πιθανώς θέλει να την χρησιμοποιήσει σαν φυλάκιο – παρατηρητήριο σε απόσταση αναπνοής από τις βραχονησίδες Ίμια στο μικρό νησί Cavus.


Το εν λόγω νησάκι βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τα Ίμια και είναι εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Την αποκάλυψη έκανε η Cumhuriyet, χωρίς να εκφράζει ακραίες εθνικιστικές θέσεις, όπως άλλες εφημερίδες στην Τουρκία.

Σχολιάζοντας το γεγονός της κατασκευής του παρατηρητηρίου στρατιωτικοί παρατηρητές, σημειώνουν ότι οι Τούρκοι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν σαν σταθμό έγκαιρης προειδοποίησης ελληνικών αλιευτικών ή πολεμικών σκαφών, για να υπάρχει έγκαιρη αντίδραση από την τουρκική ακτοφυλακή.

Παρόλη την ένταση που δημιουργήθηκε μετά το χθεσινό επεισόδιο που προκάλεσε η Τουρκία στα Ίμια, με τον εμβολισμό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, εντύπωση προκαλεί ο σημερινός τουρκικός τύπος.

Σε όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων εντύπων και διαδικτυακών, δεν υπάρχει σαν πρώτη είδηση το ζήτημα των Ιμίων και η υπόθεση της ΑΟΖ της Κύπρου.

Κυρίαρχη είδηση είναι η δήλωση του Ερντογκάν για τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία με την φράση του κ. Ερντογκάν Δεν ένιωσαν ακόμη το οθωμανικό χαστούκι, που εχθές χρησιμοποίησε στην Κ.Ο. του κόμματός του.

Η ένταση αυτή είναι πρωτοφανής μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, μόλις λίγες ώρες πριν την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ρεξ Τίλερσον, που όπως λέγεται από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα κριθεί το μέλλον στις σχέσεις Αμερικής και Τουρκίας.

Σχετικά Άρθρα: