X

«Κόβουν» παιδιά πυρόπληκτων από παιδικούς σταθμούς!

Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα για τους πυρόπληκτους της Αττικής, οι οποίοι, περίπου πέντε βδομάδες μετά τις φονικές πυρκαγιές, βλέπουν διαρκώς να ορθώνονται εμπόδια στην προσπάθειά τους να ξανασταθούν στα πόδια τους, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα:

– Οικογένειες πυρόπληκτων ενημερώνονται ότι τα παιδιά τους δεν γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του δήμου Μαραθώνα, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν θέσεις! Σημειωτέον, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη – σε λίγες μέρες δηλαδή – ξεκινά η λειτουργία των παιδικών σταθμών , με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να βρίσκονται «στον αέρα». Αυτές οι οικογένειες λοιπόν διαπιστώνουν με απόγνωση πως δεν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιον παιδικό σταθμό , είτε μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, δωρεάν, είτε σε κάποια θέση εκτός ΕΕΤΑΑ.

– Αλλες οικογένειες, που έχουν χάσει τα πάντα και που μπορεί ακόμα να μην έχουν πάρει καν το έκτακτο επίδομα, καλούνται να πληρώσουν τροφεία για να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό του δήμου Μαραθώνα! Συγκεκριμένα, οικογένεια που ζει εδώ και πολλές βδομάδες στον καταυλισμό του Αγίου Ανδρέα ενημερώθηκε ότι πρέπει να πληρώσει τροφεία για να πάει σε παιδικό σταθμό το παιδί της.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Σε πολλούς πυρόπληκτους έρχονται ειδοποιήσεις για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια τους που έχουν καεί. Αυτήν την καταγγελία έκανε στον «Ριζοσπάστη» η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη, για σπίτι στον Νέο Βουτζά. Θυμίζουμε ότι κάτω από την πίεση και τη διεκδίκηση της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα για απαλλαγή από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απήλλαξε τους πυρόπληκτους από αυτό το χαράτσι, με την προϋπόθεση να κάνουν αίτηση στην εφορία. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν μια μεγάλη ταλαιπωρία για να απαλλαγούν από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αν τελικά το καταφέρουν.

Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το έτος καταστροφής του σπιτιού, δηλαδή το 2018! Κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να κληθούν οι πυρόπληκτοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ τα επόμενα χρόνια, για σπίτια που δεν υπάρχουν.

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο Νέας Μάκρης – Μαραθώνα, για τον αποκλεισμό παιδιών πυρόπληκτων από τους παιδικούς σταθμούς αλλά και για την επιβολή τροφείων, προχωρούν τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής και η Επιτροπή Πυρόπληκτων . Καλούνται όσοι πυρόπληκτοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα στις 10.30 π.μ. στο Στέκι Αλληλεγγύης (λεωφόρος Μαραθώνος 33), για να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει: «Η Προσχολική Αγωγή είναι υποχρέωση του κράτους η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλα τα παιδιά, χωρίς κόστος για τη λαϊκή οικογένεια. Ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς είναι απαράδεκτος και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός από τους γονείς, που πρέπει να διεκδικήσουν μαζί με το εργατικό κίνημα την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή. Ιδιαίτερα σε σχέση με τους πυρόπληκτους , οι αποκλεισμοί παιδιών είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός των δομών. Με αυτήν την αποφασιστικότητα θα απαιτήσουμε τη Δευτέρα από τους αρμόδιους να κάνουν το αυτονόητο».

Πηγή: rizospastis.gr

Σχετικά Άρθρα: