X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Λέσβος: Ο πρώτος επίσημος γάμος μεταξύ δύο γυναικών στην Ελλάδα

Με τα δεσμά του γάμου ενώθηκαν στην παραλία της Ερεσού η Κάρεν και η Στέφανι και όπως δήλωσαν θα ολοκληρώσουν την νομιμοποίηση της σχέσης τους και στη Βρετανία, που είναι η χώρα καταγωγής τους.

Ο γάμος των δύο γυναικών έγινε την Τετάρτη, μπροστά στο άγαλμα της Σαπφούς, της μεγάλης ποιήτριας της αρχαιότητας και είναι ο πρώτος επίσημος γάμος που γίνεται στην Ελλάδα και στην ιστορία του νησιού.

Ο πρώτος γάμος ομοφύλων ζευγαριών είχε γίνει στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο. Πρόκειται για τον Μπόντε Μέντε με τον σύντροφο του Καρλ Κράϊλ, οι οποίοι συζούσαν από το 1979 και μάρτυρας στο γάμο τους ήταν ο Γερμανός βουλευτής Γιοχάνες Καρς.

Η Κάρεν και η Στέφανι που έκαναν πραγματικότητα το όνειρο τους, είναι σύμφωνος με το βρετανικό (αλλά και το λοιπό βορειοευρωπαϊκό) δίκαιο. Η ολοκλήρωση που θα γίνει στη Βρετανία, θα είναι γιατί παρά την πρόσφατη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης ανάμεσα σε ομόφυλα άτομα, αυτό δεν αφορά ξένους που δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, δηλαδή βρίσκονται εδώ πρόσκαιρα όπως για διακοπές.

Η Ιωάννα Σάββα ήταν η οργανώτρια του γάμου, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του πρακτορείου ταξιδιών «Sappho travel» και οργανώνει και το παγκόσμια γνωστό «φεστιβάλ γυναικών» κάθε Σεπτέμβριο στην Ερεσό. Η κ. Σάββα, εκπροσωπεί το βρετανικό γραφείο οργάνωσης παρόμοιων γεγονότων «Sappho wedding».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία αφού έγινε στον παγκόσμια εμβληματικό για τις λεσβίες χώρο της αρχαίας Ερεσού. Τον τόπο της γέννησης της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς που ύμνησε στους αρχαϊκούς χρόνους το δικαίωμα στην επιθυμία. Σχετικά με τη «νομιμότητα» του γεγονότος η Ιωάννα Σάββα τόνισε πως το γεγονός έγινε από εξουσιοδοτημένο από το βρετανικό Δίκαιο άτομο το οποίο και μπορεί να πραγματοποιήσει ανάλογες τελετές και στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο είναι στην ουσία ο γάμος των δυο Bρετανίδων επιτρέπεται να συναφθεί στην Ελλάδα και άρα και στην εμβληματική Ερεσό ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες, ή σε ζευγάρια ξένων με άδεια παραμονής ή και ανάμεσα σε ζευγάρια όπου ο ένας ή η μια εκ των δυο είναι πολίτης της Ελλάδας.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 11 Σεπτεμβρίου 2018 14:30

Σχετικά Άρθρα: