X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Μάθετε πότε η Εφορία χαρίζει πρόστιμα για λάθη στις δηλώσεις

Τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις συνήθως κοστίζουν σε πρόστιμα και τόκους χωρίς να ληφθεί υπόψη η ταλαιπωρία που θα υποστεί ο φορολογούμενος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις, που η Εφορία μπορεί και να συγχωρεί λάθη και να μην τιμωρήσει με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ και προσαυξήσεις που βαρύνουν τον φορολογούμενο .

Είναι πολύ εύκολο να μπερδευτεί ο φορολογούμενος, ανάμεσα σε τόσους κωδικούς και τις αλλαγές που γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Υπάρχει βάσει του νόμου και η δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που έγιναν συμπληρώνοντας την φορολογικής δήλωση. Ο γενικός κανόνας είναι, πως για κάθε τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ, για τα φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ, για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικό βιβλία.

Υπάρχουν περιπτώσεις, ακόμη και όταν έχει περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που δεν επιβάλλονται πρόστιμα ή και προσαυξήσεις, αναλόγως.

Χωρίς πρόστιμο υποβάλλονται:

  • Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.
  • Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
  • Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
  • Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
  • Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
  • Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN
  • Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.

Σχετικά Άρθρα: