X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Πως να διώξετε τα κουνούπια με φυσικό τρόπο – Τσιμπήματα, αντιμετώπιση

Είναι ό,τι πιο ενοχλητικό για να σου χαλάει τη διάθεση, ένα μικρό έντομο που λέγεται κουνούπι και παρόλο που είναι τόσο μικρό, έχει έναν εκνευριστικό και χαρακτηριστικό ήχο την ώρα που σε περιτριγυρίζει και τελικά, θέλει να σου πιει και το αίμα..

Τα κουνούπια είναι πράγματι ένας εφιάλτης του καλοκαιριού, που δυστυχώς όταν είμαστε έξω από το σπίτι μας, δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Αν και τώρα τελευταία, πολλές καφετέριες έχουν προμηθευτεί αντικουνουπικά κεριά, χωρίς όμως να έχουν το ποθητό αποτέλεσμα λόγω του ότι είναι μεγάλος ο χώρος και η δράση τους χάνεται.

Ας δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε, τουλάχιστον όσο είμαστε στο σπίτι μας που είναι και οι περισσότερες ώρες, ώστε να αποφύγουμε αυτούς τους μικρούς και ύπουλους εχθρούς που λέγονται κουνούπια και μας δαγκώνουν σαν βαμπίρ, αφήνοντας φεύγοντας τα σημάδια τους στο δέρμα μας.

Καλύτερα είναι να διώξετε τα κουνούπια με φυσικό τρόπο, γιατί τα εντομοκτόνα περιέχουν χημικά και εκτός από το δυσάρεστο άρωμα τους που αργεί να φύγει, είναι επικίνδυνο για τα ζώα που έχετε στο σπίτι και ίσως σε κάποιους από την οικογένεια να προκαλέσουν αλλεργίες .

1. Κουνουπιέρες στην κρεβατοκάμαρα

Οι κουνουπιέρες είναι η σίγουρη προστασία για το βράδυ, γιατί δεν υπάρχει χώρος για να περάσουν τα κουνούπια. Ταυτόχρονα θα δώσουν και μία πιο ρομαντική νότα και στυλ στην κρεβατοκάμαρα σας. Προσέξτε μόνο να είναι σωστό το μέγεθος και να πιάνει όλο το κρεβάτι. Απαραίτητη είναι η κουνουπιέρα και για το παιδικό κρεβατάκι ή την κούνια του μωρού. Τοποθετούνται εύκολα και στοιχίζουν ελάχιστα.

2. Σίτες στις πόρτες και στα παράθυρα

Όπου υπάρχουν πόρτες και παράθυρα, τοποθετήστε σίτες, κάτι που μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας και πολύ γρήγορα. Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε τις σίτες με το πλαίσιο που χρειάζονται ειδικό, υπάρχουν οι απλές σε αρκετές διαστάσεις.

3. Ανεμιστήρες οροφής

Μία καλή λύση, είναι οι ανεμιστήρες οροφής. Μας θυμίζουν λίγο ταινίες γουέστερν και γενικά ρετρό, αλλά αν δεν σας αρέσει αυτό το στυλ, τουλάχιστον για το καλοκαίρι αν είναι εύκολο, μπορείτε να τους βάλετε στα δωμάτια σας και το χειμώνα τους αντικαθιστάτε με τα κανονικά φωτιστικά. Προστατεύουν πολύ από τα κουνούπια.

4. Λάμπες με κίτρινο χρώμα για τα μπαλκόνια

Αποφύγετε τις λάμπες με λευκό χρώμα, γιατί προσελκύουν τα κουνούπια που μετά από λίγη ώρα κοντά τους θα θέλουν να σας επισκεφθούν. Προτιμήστε αυτές τις λάμπες που έχουν κίτρινο χρώμα, που είναι και πιο ωραίο για το μπαλκόνι και δίνει ηρεμία.

5. Βασιλικός

Κλασσική μέθοδος και από τις πιο παλιές, είναι ο βασιλικός. Φυτέψτε βασιλικούς και προτιμήστε να τοποθετήσετε τις γλάστρες κοντά στις πόρτες ή στα παράθυρα. Εκτός από την ωραία μυρωδιά του, θα διώξετε και τα κουνούπια που μισούν την μυρωδιά του βασιλικού και έτσι μένουν μακριά.

6. Αποφεύγουμε τα αρώματα

Τα αρώματα και ιδιαίτερα τα βαριά, τραβούν σαν μαγνήτης τα κουνούπια. Άλλωστε τώρα το καλοκαίρι, καλό είναι να προτιμούμε αποσμητικά χωρίς άρωμα και μια ελαφριά κολώνια, γιατί τα αρώματα στο αντρικό και στο γυναικείο δέρμα, μετά από λίγη ώρα αλλοιώνονται και όταν αναμιγνύονται με την μυρωδιά του ιδρώτα και του αποσμητικού, δεν είναι και ότι το καλύτερο. Αποφύγετε λοιπόν τα αρώματα.

7. Άσπρα ρούχα

Το λευκό χρώμα, μας κρατάει δροσερούς το καλοκαίρι και επειδή τα κουνούπια έλκονται από την θερμότητα που βγαίνει από το σώμα μας όπως και από τον ιδρώτα που προκαλείται από τα σκούρα ρούχα και ιδιαίτερα το μαύρο, έχουμε περισσότερη προστασία και λιγότερες πιθανότητες για τσιμπίματα.

8. Εστίες με νερό που λιμνάζει

Τα μικρά βαμπίρ, είναι λάτρεις του νερού. Σε όποιες περιοχές υπάρχουν ποτάμια ή λίμνες τα κουνούπια είναι άφθονα. Στο σπίτι, ο αγαπημένος τους χώρος είναι ο νεροχύτης της κουζίνας. Προσπαθείτε κάθε βράδυ να έχετε κάνει τις δουλειές σας νωρίτερα, ώστε το βράδυ να είναι ο νεροχύτης καθαρός και στεγνός. Μην παραλείπετε να στύβετε καλά τα σφουγγάρια σας, γιατί εκεί πάνε και κάθονται τα κουνούπια.

9. Άδειο ποτιστήρι και πιάτα από τις γλάστρες

Ρίχνετε όσο νερό χρειάζεται όταν ποτίζετε τα λουλούδια σας, για να μην μένει νερό στα πιατάκια από τις γλάστρες. Όπως θα πρέπει να έχετε πάντα άδειο το ποτιστήρι, ή τον κουβά που χρησιμοποιείτε για το πότισμα.

10. Σκόρδο για τα μικρά βαμπίρ (για όσους το αντέχουν)

Όπως είπαμε, τα κουνούπια είναι μικρά βαμπίρ, συνεπώς τρέμουν την μυρωδιά του σκόρδου. Για όσους το αντέχουν, μπορούν να προσθέσουν σκόρδο στο φαγητό τους ή στην πράσινη σαλάτα τους, που θα γίνει και πολύ γευστική μαζί με ξύδι. Για τους πιο τολμηρούς υπάρχει η πιο δραστική λύση, να τρίψουμε μία σκελίδα σκόρδο στους αγκώνες μας και στους αστραγάλους. Σίγουρα με ένα καλό ντους, η μυρωδιά του σκόρδου θα εξαφανιστεί και το αφρόλουτρο θα υπερισχύσει.

11. Αντικουνουπικά κεριά.

Κυκλοφορούν στο εμπόριο κεριά που διώχνουν τα κουνούπια και το άρωμα τους είναι σε μεγάλη ποικιλία. Μπορείτε να διαλέξετε αντικουνουπικά κεριά με άρωμα λουλουδιών ή ακόμα και φρούτων. Την ώρα που θα πίνετε τον καφέ σας στο μπαλκόνι και θα έχετε ανάψει τα αντικουνουπικά κεριά, θα είσαστε προστατευμένοι σε μεγάλο βαθμό από τα κουνούπια.

12. Αντικουνουπικά βραχιόλια

Τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας να φοράμε αντικουνουπικά βραχιόλια. Είναι φτιαγμένα από σιλικόνη και για κάποιο χρονικό διάστημα, βγάζουν μια απαλή μυρωδιά συνήθως από κίτρο και λεμόνι, που διώχνει τα κουνούπια.

Τσιμπήματα κουνουπιών και αντιμετώπιση

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως αν παρόλα αυτά μας τσιμπήσει ένα κουνούπι?

  • α. Ο σίγουρος και κλασσικός τρόπος είναι η επάλειψη με ξύδι στο σημείο που μας τσίμπησε το κουνούπι.
  • β. Η ασπιρίνη λιωμένη με λίγο νερό, θα γίνει σαν πολτός που αν το απλώσετε στο σημείο του τσιμπήματος, θα σταματήσει αμέσως τη φαγούρα.
  • γ. Στο μέρος του σώματος που έχει τσιμπήσει το κουνούπι, βάλτε μία φέτα λεμονιού. Κάντε το όμως πριν το ξύσετε, γιατί θα αιστανθείτε χειρότερα. Το όξινο που έχει το λεμόνι θα σας ανακουφίσει αμέσως.
  • δ. Υπάρχουν στικ που περιέχουν αμμωνία και θα τα βρούμε στα φαρμακεία. Είναι απαραίτητα για τις διακοπές και ιδίως για τα παιδιά, γιατί εκτός από τα κουνούπια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε δάγκωμα από τσούχτρες ή μέλισσες. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, μπορούμε να έχουμε στην τσάντα μας ή στο αυτοκίνητο ένα τέτοιο στικ.

Αν όμως μετά από όλες αυτές τις προφυλάξεις που είναι δοκιμασμένες και σίγουρες, εξακολουθούν να σας τσιμπάνε τα κουνούπια, ε.. τότε.. αυτό σημαίνει ότι είσαστε γλυκοαίματοι. Καλό καλοκαίρι!!

Σχετικά Άρθρα: