X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Σκόπια: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος.

Όπως είναι αναμενόμενο, σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ όλοι παρακολουθούν την απόπειρα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, να εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία των 80 βουλευτών για τη συνταγματική αλλαγή, ώστε η πΓΔΜ να μη χρειαστεί να οδηγηθεί σε εκλογές.

Η κυβερνητική πλειοψηφία του Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται ακόμη οκτώ βουλευτές για να συμπληρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, αλλά από την πλευρά τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO επιμένουν να δηλώνουν ότι ούτε σήμερα πρόκειται να εμφανιστεί κάποιος εξ αυτών στη Βουλή και καλούν σε όλους τους τόνους τον Ζόραν Ζάεφ να παραιτηθεί του πρωθυπουργικού του αξιώματος και να διαλύσει την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ωστόσο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός παρουσιάζεται αισιόδοξος για την πορεία της ψηφοφορίας. Εξάλλου, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, ο Ζόραν Ζάεφ καλεί τους συναδέλφους του να λάβουν τη σωστή απόφαση και να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Συνάδελφοι, ας πούμε ΝΑΙ στην προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας. Η Ιστορία μνημονεύει τις σωστές αποφάσεις», γράφει, χαρακτηριστικά, ο Ζάεφ.

Άλλωστε, την ερχόμενη Δευτέρα, 22/10, τα Σκόπια θα επισκεφτεί ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ματ Πάλμερ, προκειμένου να δείξει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να τονίσει τη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η κυβερνητική κρίση των προηγούμενων ημερών στην Ελλάδα με την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών φαίνεται να έχει θορυβήσει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, που είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

«Με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουμε αφοσιωμένοι στις προοπτικές των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα. Για τα νέα Βαλκάνια που θα έχουν ως βάση τη φιλία, τη συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, ώστε οι πολίτες να ζουν ευτυχισμένοι», σημείωσε μετά την επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά Άρθρα: