X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στη Βιέννη

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ. Οι επαφές, δεν είχαν ανακοινωθεί στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Για αύριο Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο υπουργών, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με θέμα το ονοματολογικό.

Μετά από απόφαση των πρωθυπουργών, από τα ραντεβού στη Βιέννη απόντες θα είναι οι ειδικοί διαπραγματευτές Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι, καθώς οι διαβουλεύσεις έχουν μεταφερθεί σε επίπεδο υπουργών.

Η επαφή των δύο υπουργών, είναι σε συνέχεια των κινήσεων καλής θέλησης της Σκοπιανής κυβέρνησης για την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της Εθνικής οδού της χώρας τους και των συζητήσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, παρόλο ότι εμφανίστηκε έτοιμος να δεχθεί την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, τελευταία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων.

Θέλω να ξέρουν οι πολίτες της χώρας μας αλλά και της Ελλάδας ότι πραγματικά θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να είναι πετυχημένες. Ας δώσουμε μια ευκαιρία επιτυχίας, και λέω το εξής: Είμαστε έτοιμοι για γεωγραφικό προσδιορισμό και θα επιμείνω σε αυτό γιατί είναι ένα απαραίτητο ζήτημα και θα πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ζάεφ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, και οι δύο πλευρές φαίνεται να καταλήγουν στην ονομασία GornaMakedonija, αλλά εκτός από το ονοματολογικό, παραμένουν ακόμα θέματα που έχουν να συζητηθούν σε άλλες πτυχές της διαπραγμάτευσης.

Παίρνοντας θέση για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σε συνέντυξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, ότι για το όνομα μιας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα, συμπληρώνοντας ότι το να προσπαθεί κάποια άλλη χώρα να το ορίζει είναι μεγάλο λάθος.

Επίσης, αφήνοντας αιχμές ενάντια στην Ελλάδα, ο κ. Γκιλντιρίμ πρόσθεσε πως Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο Σκοπιανό μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι αυτό που καλείται μέσα από μια διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει, κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω.

Σχετικά Άρθρα: