X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης και το μαρτύριο τους

Αναφορά στα γαϊδουράκια της Σαντορίνης κάνει σε δημοσίευμα της η Daily Mail, βγάζοντας στην επιφάνεια για άλλη μια φορά τον βασανισμό αυτών των ζώων και τις άσχημες συνθήκες που ζουν, κουβαλώντας μέσα στη ζέστη τουρίστες. Τα γαϊδουράκια ξεκινούν από το σταθμό τους σε γραμμές από δύο έως δέκα φορτωμένα με τουρίστες, και συχνά λόγω έλλειψης χώρου πέφτουν επάνω σε πεζούς, ή στριμώχνουν τους αναβάτες τους επάνω στους τοίχους από τα στενά σοκάκια.

Τα ζώα, έχουν εξαντλητικό ωράριο εργασίας μέσα στη ζέστη και αναγκάζονται λόγω δίψας, να γλείφουν τις πέτρες που είναι στη σκιά.

Η Σαντορίνη, είναι ένα πανέμορφο νησί σχηματισμένο από ηφαιστειακή δράση που προσελκύει δύο εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και αποτελεί καθημερινή στάση για τα κρουαζιερόπλοια. Οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί είναι πάνω από 40.000 και τα γαϊδουράκια είναι υποχρεωμένα να τους κουβαλούν στην πλάτη τους.. υπομονετικά.

Τουρίστριες έχουν φωτογραφήσει τα ταλαιπωρημένα γαϊδουράκια και θα τα δείξουν σαν μια άσχημη εικόνα της Σαντορίνης στην πατρίδα τους.

Κάθε μέρα εδώ και δεκαετίες, τα γαϊδούρια της Σαντορίνης κάνουν τέσσερις ή πέντε διαδρομές μετ΄ επιστροφής μέσα στα πλακόστρωτα μονοπάτια του νησιού από το μονοπάτι που οδηγεί στην πόλη των Φηρών με τα γραφικά ασβεστωμένα κτίρια και τις κεραμοσκεπές στέγες. Πολλές φορές, με το δέρμα τους να στάζει ιδρώτα, σταματούν την διαδρομή τους μέσα στη μεγάλη ζέστη και γλείφουν τις πέτρες που είναι στη σκιά, μήπως μπορέσουν και πάρουν λίγη υγρασία και ξεδιψάσουν.

Τα γαϊδουράκια περιμένουν στη σειρά για να τα.. νοικιάσουν οι πελάτες.

Τα υπομονετικά ζώα, ανεβαίνουν τα 520 σκαλοπάτια για οκτώ με δέκα ώρες κάθε μέρα, κάτω από τον καυτό ήλιο και με τον επιβάτη στη ράχη τους. Τα γαϊδουράκια υποφέρουν από το βάρος των επιβατών αλλά και από τον αριθμό των βημάτων που ανεβαίνουν και έχουν σκελετικές βλάβες. Όταν περιμένουν τους επόμενους επιβάτες, δεν έχουν σκιά απλά στέκονται κάτω από τον ήλιο, δήλωσε ο Τιμ Γουός, διευθυντής του Safe Haven for Donkeys, ο οποίος πραγματοποίησε μια αποστολή έρευνας στη Σαντορίνη τον περασμένο μήνα.

Η πινακίδα δείχνει που είναι το λιμάνι όπως και ο σταθμός που μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα γαϊδουράκι για να τον μεταφέρει.

Συνήθως, οι τουρίστες  νοικιάζουν τα γαϊδουράκια για τη διαδρομή από τα Φηρά στο παλιό λιμάνι (όρμος Φηρών), αλλά υπάρχει η δυνατότητα να τα πάρουν και από την Οία ως το λιμάνι. Η τιμή αυτής της διαδρομής με γαϊδουράκι ανέρχεται στα 5 με 6 ευρώ το άτομο. Η θλιβερή πομπή των γαϊδουριών και των μουλαριών με τις κραυγές των ιδιοκτητών που κρατάνε ξύλινες μαγκούρες και καμτσίκια, είναι μια σκληρή χορωδία, από τις 8 το πρωί μέχρι το βράδυ.

Αυτός ο τουρίστας φαίνεται απόλυτα ευχαριστημένος από την διαδρομή. Το γαϊδουράκι είναι έτοιμο να καταρρεύσει όμως..

Η Σαντορίνη έχει μετατρέψει τα γαϊδούρια της σε ένα σήμα κατατεθέν σε όλον τον κόσμο. Τα γαϊδουράκια σε πλαστικά παιχνίδια, τα μπλουζάκια και τα μπιχλιμπίδια που φέρουν μοτίβα γαϊδουριών πωλούνται σε κατάστημα δώρων και σουβενίρ στην κορυφή των σκαλοπατιών και στην πρωτεύουσα. Σε όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία, διακινούνται οι φιγούρες με τις περιηγήσεις επάνω σε γαϊδουράκια.

Στα καταστήματα με τα σουβενίρ, το κυριότερο προϊόν είναι τα γαϊδουράκια που γράφουν Σαντορίνη.

Οι τένοντες των ζώων ταλαιπωρούνται με την πάροδο του χρόνου και οι πλάτες τους συμπιέζονται σταδιακά προς τα πίσω κάτω από την σέλα, με αποτέλεσμα να έχουν έντονους πόνους. Είναι ανθεκτικά ζώα και γιαυτό συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν ξανά και ξανά μέχρι που ένα πρωί ξαφνικά πέφτουν νεκρά. Βλέποντας τα να στέκονται με τα κεφάλια τους σε ευθεία στάση, είναι σαφής ένδειξη ότι τα γαϊδουράκια είναι δυσαρεστημένα και υποφέρουν από στρες.

Τα κουρασμένα γαϊδούρια ακολουθούν το ένα στο άλλο, κουβαλώντας τους τουρίστες αλλά και τις τσάντες τους, στην.. 10ωρη βάρδια τους.

Εργαζόμενοι του Safe Haven for Donkeys που είναι ειδικοί σε θέματα προστασίας αυτών των υπομονετικών ζώων, επισκέφθηκαν αυτή την εβδομάδα το νησί της Σαντορίνης, για να ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες τους καλύτερες συνθήκες για τα γαϊδουράκια και να τους εκπαιδεύσουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην υγεία τους.

Οι τουρίστες χαμογελούν για τις αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ τα ζώα έχουν λυγίσει ενώ δυσκολεύονται να ανέβουν τα ανισόπεδα σκαλοπάτια.

Οι προσπάθειες του φιλανθρωπικού οργανισμού για την προστασία των ζώων όπως και τοπικών ομάδων για την καλή διαβίωση των ζώων, κατάφεραν και έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις για την διαβίωση των γαϊδουριών. Άσχημα σχόλια από τουρίστες έχουν γραφτεί στο Trip Advisor και σε άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες, χαρακτηρίζοντας απάνθρωπη την μεταχείριση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη.

Κάποια από τα ζώα ξεκουράζονται μέχρι το επόμενο νοίκιασμα, μέσα στον ήλιο.

Το 2017, υπήρξε ένα δυσάρεστο γεγονός με Γερμανίδα τουρίστρια, την Σούζαν Σοπέν, που ποδοπατήθηκε από γαϊδουράκι στη Σαντορίνη. Η 67χρονη γυναίκα, είχε πάει κρουαζιέρα με τον σύζυγο της και ένα άλλο ζευγάρι για να γιορτάσει τα γενέθλια της.

Τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη λυγίζουν στην διαδρομή από το βάρος των επιβατών.

Πολλά είναι τα αρνητικά σχόλια που έχουν κάνει κατά καιρούς και επανειλημμένα τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, επισημαίνοντας την πίεση που τους ασκούν οι ιδιοκτήτες των ζώων. Η Καρολάϊν, 33χρονη διευθύντρια μάρκετινγκ από το Μπρίστολ, δήλωσε: Ήμασταν με μία φίλη μου στο λιμάνι και πήγαμε να ρίξουμε μια ματιά στα γαϊδουράκια και κυριολεκτικά μας έσυραν με το ζόρι και μας ανέβασαν επάνω στα γαϊδουράκια προτού καταλάβουμε τι συμβαίνει. Καταλάβαμε αμέσως ότι ήταν λάθος, σχολίασε.

Οι ιδιοκτήτες των ζώων, λένε στους τουρίστες ότι η διαδρομή είναι 10 λεπτά, ενώ είναι 20 και έχουν μετανοιώσει ήδη στη διαδρομή με την επιλογή τους γιατί βλέπουν τα ζώα να αγκομαχούν.

Σε όλη την διαδρομή, καταλάβαινα ότι είχα κάνει κάτι λάθος. Δεν συνειδητοποίησα πόσο θα κρατούσε η διαδρομή και πρέπει να είναι τρομερό για τα φτωχά ζώα να το κάνουν κάθε μέρα, μέσα στη ζέστη όλο το καλοκαίρι. Μακάρι να το είχα ψάξει περισσότερο και να το είχα αποφύγει.

Τα σχόλια που γράφονται στις ιστοσελίδες ταξιδιωτικών γραφείων, δεν είναι και τόσο κολακευτικά για την κακομεταχείρηση των ζώων.

Αλλά οι ιδιοκτήτες είναι πολύ επιδέξιοι να σας κάνουν να νοικιάσετε τα γαϊδουράκια, λέγοντας ότι είναι μόνο ένα ταξίδι δέκα λεπτών, αλλά χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά και τα γαϊδούρια φαίνονταν πολύ δυσαρεστημένα και κουρασμένα. Ήμουν τόσο ευτυχής όταν τελείωσε και θα συμβούλευα σε οποιονδήποτε έρχεται στη Σαντορίνη να μην ανέβει στα γαϊδουράκια.

Τι να σκέπτεται τώρα το καημένο γαϊδουράκι? Μάλλον, άλλο ένα δύσκολο σκαλοπάτι..

Ο Ντέϊβιντ Χάμιλτον, σχολίασε ότι: Είναι απίστευτα σκληρό αυτό που γίνεται. Γιατί το κάνετε αυτό σε ένα ζώο? Είμαστε συγκλονισμένοι να βλέπουμε να συμβαίνει αυτό. Δεν σκεφτόμασταν ούτε για ένα δευτερόλεπτο να ανεβούμε σε ένα γαϊδουράκι, είναι τόσο άδικο για αυτά τα ζώα. Ο συγκεκριμένος τουρίστας, επέλεξε να περπατήσει ανεβαίνοντας πεζός τα σκαλιά μαζί με τη σύζυγό του Ντιάνα.

Τα ζώα είναι υποχρεωμένα να ανέβουν 520 σκαλοπάτια από το λιμάνι.

Η 29χρονη οδοντίατρος Κασσάνδρα, πρόσθεσε: Είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Ήταν φρικτό. Ο γάϊδαρος μπροστά μου είχε λυγίσει από την κούραση και τη δίψα και έπεσε κάτω, αλλά ο ιδιοκτήτης του ούρλιαζε για να σηκωθεί και να συνεχίσει. Δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται καθόλου για το ζώο.

Κάποιοι από τους τουρίστες, προτιμούν να περπατήσουν και να ανέβουν τα 520 σκαλοπάτια με τα πόδια, από το να ταλαιπωρήσουν τα βασανισμένα γαϊδουράκια.

Το νησί της Σαντορίνης έχει πληθυσμό 25.000 κατοίκων και επειδή είναι ένας από τα πιο δημοφιλείς τόπους για διακοπές, μπορούμε να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό για τα γαϊδουράκια που μεταφέρουν τους τουρίστες. Πέρυσι, ο δήμαρχος του νησιού Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος, περιόρισε αναγκαστικά τον τουριστών που έφθαναν με κρουαζιερόπλοια σε 8.000 την ημέρα από 18.000 που κατέφθαναν στο νησί το 2016, λόγω υπερβολικής συσσώρευσης κόσμου.

Ομάδα από τουρίστες που κουβαλούν τα υπάρχοντα τους επάνω στα κουρασμένα γαϊδουράκια.

Τα γαϊδουράκια είναι μία από τις εικόνες που παρουσιάζονται στα εκδρομικά φυλλάδια διακοπών και κρουαζιερόπλοιων, μαζί με τα λιθόστρωτα και τους ανεμόμυλους. Η συμπεριφορά στα γαϊδουράκια που ξεκινούν από την αυγή τις εξαντλητικές βάρδιες τους κουβαλώντας τουρίστες κάτω από αφόρητη ζέστη και καύσωνα, έχει χαρακτηριστεί βάρβαρη και.. το κρυμμένο μικρό μυστικό της Σαντορίνης.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 18 Ιουλίου 2018 09:28

Σχετικά Άρθρα: