X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Τουρκία: Καινούργιο φλερτ με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Άγκυρα προσπαθεί να επιταχύνει το καινούργιο της φλερτ με την ΕΕ και χθες συγκάλεσε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια τη διυπουργική ομάδα δράσης μεταρρυθμίσεων, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα δώσει νέα ώθηση στις παγωμένες ευρωτουρκικές σχέσεις.

Μέσα στη δίνη της έντασης με την Ουάσινγκτον, η Τουρκία προσπαθεί να «εργαλειοποιήσει» για άλλη μια φορά την ΕΕ, τόσο για λόγους γεωπολιτικών ισορροπιών όσο και για λόγους εκτάκτου ανάγκης, ώστε να δοθούν κάποια θετικά μηνύματα στην οικονομία. Εμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι προσπάθειες αυτές της Άγκυρας θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά πολύ δύσκολα θα αλλάξουν την ουσία των προβλημάτων ανάμεσα στα μέρη.

Φιλόδοξο το πλάνο

Όπως αφήνουν να διαρρεύσει στην Άγκυρα, σκοπός της Τουρκίας είναι ουσιαστικά να ξεπαγώσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και να ανοίξουν δυο κεφάλαια, αυτά που αφορούν τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να προχωρήσει το θέμα της κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες και η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Το φιλόδοξο αυτό πλάνο της Τουρκίας στηρίζεται στην εκτίμηση ότι με ορισμένες κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι και την αποφυλάκιση Τούρκων πολιτών, γνωστών για τη δράση τους στους κύκλους της ΕΕ, η Ένωση θα συνηγορήσει ώστε να υπάρξουν εξελίξεις.

Αλλαγή πολιτικών;

Αυτό εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, που σημειώνουν ότι βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να δοθούν κάποια θετικά μηνύματα στις αγορές οι οποίες πιέζουν διαρκώς την τουρκική λίρα. Παράλληλα, η Τουρκία ελπίζει ότι η ΕΕ, και κυρίως το Παρίσι και το Βερολίνο, θα στηρίξουν την Άγκυρα στην εν εξελίξει διαμάχη της με τις ΗΠΑ, κυρίως στα θέματα οικονομίας και εμπορικών συναλλαγών.

Από την πλευρά της Ένωσης, Παρίσι και Βερολίνο εμφανίζονται διατεθειμένα να παράσχουν κάποια στήριξη ώστε να αποφευχθεί μια οικονομική καταστροφή, αλλά και για να συνεχίσει η Άγκυρα να εφαρμόζει τη συμφωνία στο προσφυγικό.

Ωστόσο, στο θέμα της οικονομικής στήριξης οι δυνατότητες της ΕΕ είναι πολύ περιορισμένες, τόσο θεσμικά όσο και πολιτικά, ενώ θεωρείται πολύ δύσκολο να δεχθούν οι Βρυξέλλες άνοιγμα κεφαλαίων, κατάργηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης άνευ προϋποθέσεων.

Πηγή: politis.com

Σχετικά Άρθρα: