X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Φάμελλος – Μάτι: Καταπατημένη δασική έκταση το οικόπεδο της φρίκης

Το οικόπεδο της φρίκης, όπως ονομάστηκε ο χώρος που βρήκαν φρικτό θάνατο 27 άνθρωποι στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είναι διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου, σύμφωνα με αποκάλυψη που έκανε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

«Στην έκταση στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 26 συμπολίτες μας, διαπιστώθηκε ότι όλες οι κατασκευές ήταν αυθαίρετες, οι οποίες ποτέ δεν νομιμοποιήθηκαν. Η έκταση αυτή, είναι δημόσια, δασική, διακατεχόμενη, ενώ το δημόσιο έχει δικαιωθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως προς τον δασικό χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκταση στο Μάτι, όπως διαπιστώθηκε, εντάσσεται στο ΠΔ χρήσεων γης που επιτρέπει μόνο χρήση εξυπηρέτησης λουομένων και όχι οποιαδήποτε κατασκευή πρώτης και δεύτερης κατοικίας, και επίσης ότι οι περιφράξεις και τα περιτοιχίσματα είναι εντός της ζώνης της παραλίας αιγιαλού (τα οκτώ μέτρα που είναι δημόσιος χώρος), κατά παραβίαση του νόμου Τρίτση που απαγορεύει την περίφραξη και την περιτοίχιση σε συγκεκριμένη απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό.

«Αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε να τα έχουν βρει οι υπηρεσίες. Δεν είναι υπηρεσίες του κράτους, είναι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Κι όλα αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως Εθνική Αντιπροσωπεία για να μην ξανασυμβούν» διευκρίνησε ο Σωκράτης Φάμελλος. Παράλληλα, ζήτησε την στήριξη όλων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα επιλύει μια για πάντα το θέμα της αυθαιρεσίας, με την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών.

Υπενθυμίζεται, ότι στο οικόπεδο της φρίκης, άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο από τις φλόγες και να γλυτώσουν πέφτοντας στη θάλασσα, χωρίς να ξέρουν ότι μπροστά τους υπήρχε γκρεμός, αλλά δεν πρόλαβαν λόγω των αναθυμιάσεων. Ένα 13χρονο κοριτσάκι, απεγνωσμένο έπεσε ενώ φλεγόταν στο γκρεμό για να φτάσει στο νερό και έχασε τη ζωή του.

«Γιατί; Ποια ήταν η πολιτική ευθύνη των πολιτικών που ανάθεσαν, είχαν το εργαλείο για τη δασική νομοθεσία και να καταταπολεμήσουν την δασική αυθαιρεσία και δεν ανήρτησαν, ούτε κύρωσαν δασικούς χάρτες;» αναρωτήθηκε. Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε πως μόνο πέντε δήμοι έστειλαν τότε στοιχεία (Πεντέλη, Ν. Πεντέλη, Μαραθώνας, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά) ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν ήταν σύννομοι με την συνταγματική επιταγή. «Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί δεν έκαναν τίποτα για όλους τους άλλους. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και έχει ολοκληρώσει το θέμα των δασικών χαρτών, και δεν χρειάζεται πλέον δασικούς χάρτες στην Αττική, διότι μέσα στο 2018 θα έχουν αναρτηθεί όλοι, γιατί το 50% έχει αναρτηθεί από πέρσι. Αυτά είναι πρακτικά, συγκεκριμένα, και τα βλέπουν οι πολίτες», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

«Θα πρέπει να επιταχύνουμε, διότι απ’ τον έλεγχο που έχουν κάνει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι επιθεωρητές Δόμησης στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και υπόβαθρα δασικής νομοθεσίας στα τεμάχια, στις εκτάσεις όπου έχασαν την ζωή τους πολλοί συνάνθρωποι μας», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα: