X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Φυλάκιση 4 ετών για τις δύο γυναίκες που βανδάλισαν εκθέματα μουσείων

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων στην κάθε μία, για τις δύο γυναίκες που βανδάλισαν με λάδι εκθέματα σε τρία μουσεία της Αθήνας. Το πρώτο ήταν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το δεύτερο ήταν το μουσείο Μπενάκη και τρίτο ήταν το Εθνικό Ιστορικό μουσείο στην παλιά Βουλή.

Η ποινή είναι εξαγοράσιμη για τις δύο γυναίκες, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή προς 5 ευρώ ημερησίως και αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης τους μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, αλλά και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο εισαγγελέας στην αγόρευση του, ζήτησε να μην αναγνωρισθούν ελαφρυντικά και δήλωσε ότι “Δεν πρόκειται περί παραλογισμού με την έννοια του ακαταλόγιστου. Πρόκειται περί ακραίας θρησκοληψίας”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπαλλήλων των τριών μουσείων, που αναγνωρίστηκαν στο δικαστήριο, οι γυναίκες προκάλεσαν φθορές σε εκθέματα σε κάποια από τα οποία η λιπαρή ουσία που έριξαν έχει αφήσει σημάδια.

Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν αντικείμενα από ξύλο, όπως ξύλινος σταυρός στο Βυζαντινό Μουσείο, ενώ σημάδια έμειναν και σε μαρμάρινα αντικείμενα.

Η πρώτη από τις δύο κατηγορούμενες δήλωσε στο δικαστήριο ότι, «Δεν είχα σκοπό να βανδαλίσω. Πήγαμε στα μουσεία που λέτε. Ήταν υπό την καθοδήγηση του Αγίου πνεύματος. Έπρεπε να κοπούν οι επαφές με τα κακά πνεύματα. Είμαι χωρισμένη 20 χρόνια. Η μεγάλη κόρη μου είναι στη Νορβηγία και η μικρή εδώ και νοσηλεύεται στο ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού. Έχουν συμβεί πολλά παράξενα πράγματα. Μόνη εξήγηση είναι ο σατανισμός και οι μαγείες», είπε η γυναίκα.

Σε ερώτηση του Προέδρου του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου σχετικά με το εάν είχαν επισκεφθεί και άλλα μουσεία, απάντησαν ότι πήγαιναν όπου τις οδηγούσε το Άγιο Πνεύμα και πρόσθεσαν ότι οι δυο τους γνωρίστηκαν σε γυμναστήριο που εδρεύει στο Χολαργό, όταν εργάστηκαν εκεί σε συνεργείο καθαρισμού.

Η δεύτερη κατηγορούμενη, δήλωσε κλαίγοντας τα εξής: «Είμαι 20 χρόνια εδώ, έχω οικογένεια και δουλεύω σαν καθαρίστρια. Την γνώρισα στη δουλειά. Μου χάρισε το βιβλίο της Αγίας γραφής. Μου είπε να πάμε στο μουσείο να βάλουμε λάδια να φύγει το κακό. Μου το είπε η Μαρία που το διάβασε στο βιβλίο, ότι πρέπει να το κάνουμε. Είχαμε το λάδι που μαγειρεύουμε, γιατί είναι ακριβό αυτό από τις ελιές», εξήγησε.

Μάλλον όμως αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έπεισαν τον εισαγγελέα, που δήλωσε ότι η υπόθεση με τους βανδαλισμούς των μουσείων που προκάλεσαν φθορές σε εκθέματα, είναι μία από τις πιο περίεργες υπόθεσης που έχει αντιμετωπίσει.

Σχετικά Άρθρα: