X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Δύο νέες Navtex από την Τουρκία – Δέσμευση περιοχής κοντά στην Κρήτη

Μετά από τα μόλις πριν από ένα 24ωρο αυστηρά μηνύματα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Τουρκία για τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο, η Τουρκία προχώρησε και σε νέα προκλητική ενέργεια, με την έκδοση δύο νέων Navtex που αφορούν σε γερμανικό ερευνητικό πλοίο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που όπως ανέφερε ενημερώθηκε για το ζήτημα από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Αναστασιάδη, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εξέφρασε την αλληλεγγύη και των 27 ηγετών της Ε.Ε. στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει επειγόντως τη δραστηριότητά της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το philenews.com, η Τουρκία απάντησε στους 27 ηγέτες της ΕΕ, δεσμεύοντας θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη Navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.

Πληροφορίες από την τουρικική Υδρογραφική Υπηρεσία, αναφέρουν ότι οι δύο τουρκικές Navtex, θα έχουν ισχύ από τις 2 Μαρτίου 2018 έως τις 3 Απριλίου 2018.

Πρόκειται για τις Navtex 0283/18 και Navtex 0288/18 που μεταδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες.

Το παραπάνω ερευνητικό πλοίο, είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και κατά την περίοδο 2010 με 2011 με βάση την Λεμεσό και εγκρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τους τελευταίους μήνες, είναι η δεύτερη φορά που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με ερευνητικό πλοίο του Πανεπιστημίου του Αμβούργου που είναι κρατικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, με Navtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτή την περίπτωση.

Σχετικά Άρθρα: