X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Φορτίο με 297 κιλά κοκαΐνης βρέθηκε σε ελληνόκτητο πλοίο στη Γένοβα

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, φορτίο με 297 κιλά κοκαΐνης μετέφερε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «DIMITRIS C» που ανήκει στην εταιρεία DANAOS SHIPPING Co Ltd.

Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Γένοβα στις 22:50 το βράδυ της Πέμπτης και είναι ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα με σημαία Λιβερίας.

Τα μέλη του πληρώματος ανακάλυψαν το παράνομο εμπόρευμα, μέσα σε μεγάλου μεγέθους δέμα στο οποίο ήταν επιμελώς κρυμμένες 20 σακούλες που περιείχαν κοκαΐνη και η αξία του εμπορεύματος υπολογίζεται γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία και η ακτοφυλακή της Γένοβας έχουν εντοπίσει στην πρωτεύουσα της Λυγουρίας τον παραλήπτη, αλλά οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό της πιθανής αλυσίδας διακίνησης.

Ενδιαφέρονται να εξακριβώσουν από που ξεκίνησαν και που ακριβώς θα πήγαιναν τα 297 κιλά κοκαΐνης, σημειώνοντας ότι το πλοίο είχε περάσει πριν φτάσει στη Γένοβα από Κολομβία και Ισπανία. Το δέμα με τα 20 σακουλάκια, εντοπίσθηκε από μέλη του πληρώματος.

Εκτιμάται, ότι το φορτίο είναι από τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχουν εντοπίσει οι ιταλικές αρχές στο λιμάνι της Γένοβας. Στο ίδιο πλοίο στις 14 Σεπτεμβρίου του 2017, είχε βρεθεί από τις λιμενικές αρχές του Περού ποσότητα 121 κιλών κοκαΐνης και είχε αναφερθεί ότι εκτός από τα ναρκωτικά, κατασχέθηκαν και χρήματα.

Η εταιρεία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το περιστατικό:

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου το πρωί, στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων DIMITRIS C της εταιρείας DANAOS SHIPPING Co Ltd ανακαλύφθηκε από το πλήρωμα ποσότητα ύποπτης ουσίας σε πλαστικές σακούλες.

Το πλοίο, χωρητικότητας 3.430 TEU και με σημαία Μάλτας, βρισκόταν στις προσβάσεις του λιμένος της Γένοβας στα διεθνή ύδατα αναμένοντας τις οδηγίες των Ιταλικών Αρχών.

Το ύποπτο εμπόρευμα, το οποίο βρέθηκε κρυμμένο σε δυσπρόσιτο σημείο του καταστρώματος, ανακαλύφθηκε μετά από διεξοδικό έλεγχο που γίνεται από το πλήρωμα, σύμφωνα με την πάγια πολιτική της εταιρίας, πριν τον κατάπλου και μετά τον απόπλου σε λιμάνια που έχουν αυξημένες πιθανότητες διακίνησης ουσιών.

Το γεγονός αναφέρθηκε αμέσως από τον Πλοίαρχο στην εταιρεία και στις Αρχές, σύμφωνα και πάλι με την πάγια πολιτική της εταιρείας.

Επισημαίνεται ότι στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων δεν είναι γνωστό ούτε στο πλοίο, ούτε στην εταιρεία διαχείρισης αυτού (εκτός από τις περιπτώσεις «επικίνδυνων αγαθών», δηλαδή εύφλεκτων, χημικών, εκρηκτικών και του περιεχομένου των container – ψυγείων).

Επίσης η φορτοεκφόρτωση δεν διενεργείται από το πλήρωμα, αλλά από τρίτους, φορτοεκφορτωτές (stevedores), οι οποίοι δεν αποτελούν αρμοδιότητα του πλοίου.

Το πλοίο ευρίσκεται ήδη στον λιμένα της Γένοβας υπό τον έλεγχο των Ιταλικών Αρχών.

Σχετικά Άρθρα: