X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Ο πιλότος του Boeing ζήτησε προσγείωση πριν συντριβούν-Κανένας επιζών

Δεν υπάρχουν επιζώντες από την πτήση των Αιθιοπικών Αερογραμμών που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα το πρωί, με 149 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιθιοπίας.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες από την πτήση, στην οποία επέβαιναν επιβάτες από 33 χώρες», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της αεροπορικής εταιρίας.

Η πτήση ΕΤ 302 κατέπεσε κοντά στην πόλη Μπισόφτου, 62 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, ανακοίνωσε ο αερομεταφορέας, επιβεβαιώνοντας πως το μοντέλο του αεροσκάφους ήταν ένα Boeing 737-800 MAX.

«Επιβεβαιώνεται πως συνέβη στις 08.44, το πρωΐ», σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Το Boeing 737 μετέφερε 149 επιβάτες και 8 μέλη πληρώματος.

Το επιβατικό αεροσκάφος «είχε ασταθή ρυθμό ανόδου [Vertical Speed]» σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα καταγραφής πτήσεων F lightradar24. «Τα στοιχεία από το δίκτυο Flightradar24 ADS-B δείχνουν ότι ο ρυθμός ανόδου του αεροσκάφους ήταν ασταθής, μετά την απογείωση του», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, το παραπάνω δίκτυο παρακολούθησης πτήσεων, που έχει την έδρα του στην Σουηδία.

Συλλυπητήρια στα θύματα της πτώσης του αεροσκάφους δημοσιεύθηκαν στον λογαριασμό Twitter του γραφείου του πρωθυπουργού της χώρας, δίχως να προστίθενται άλλες λεπτομέρειες. «Το γραφείο του πρωθυπουργού, εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Αιθιοπίας, εκφράζει τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους στο Μπόινγκ 737 των Αιθιοπικών Αερογραμμών που ήταν προγραμματισμένη για το Ναϊρόμπι της Κένυας σήμερα το πρωΐ», τονίζεται στο Twitter του πρωθυπουργού.

Ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους της Ethiopian Airlines που συνετρίβη αύτανδρο το πρωί, παρασέρνοντας στον θάνατο 157 επιβαίνοντες, ανέφερε «δυσκολίες» λίγο μετά την απογείωση από την Αντίς Αμπέμπα και ζήτησε να επιστρέψει, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αερομεταφορέα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη περίπου έξι λεπτά μετά την αναχώρησή του με προορισμό το Ναϊρόμπι. Ο διευθύνων σύμβουλος Τεγουόλντε Γκεμπρεμαριάμ διευκρίνισε πως ο πύργος ελέγχου έδωσε άδεια στον πιλότο να επιστρέψει στον αερολιμένα όμως δεν είναι γνωστό εάν είχε καταφέρει να αλλάξει πορεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως ο κυβερνήτης είχε περισσότερες από 8.000 ώρες πτήσης και πολύ καλές επιδόσεις. Ο βοηθός του είχε 200 ώρες στο ενεργητικό του.

Το αεροσκάφος, τύπου Boeing 737 MAX, είχε φτάσει στην Αντίς Αμπέμπα από το Γιοχάνεσμπουργκ σήμερα το πρωί. Είχε συντηρηθεί «επιμελώς» στις 4 Φεβρουαρίου και δεν είχε παρουσιάσει προβλήματα, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν άνθρωποι προέρχονταν από περισσότερες από 30 χώρες – ουδείς εξ αυτών Έλληνας – και άτομα που φέρουν διαβατήριο των Ηνωμένων Εθνών. Τριάντα-δύο νεκροί ήταν υπήκοοι Κένυας και 18 ήταν Καναδοί. Υπάρχουν επίσης θύματα από την Κίνα, την Γαλλία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα Boeing 737 MAX σε διάστημα πέντε μηνών. Τον Οκτώβριο αεροσκάφος ίδιου τύπου της ινδονήσιας εταιρείας Lion Air συνετρίβη λίγο αφότου απογειώθηκε από την Τζακάρτα, προκαλώντας τον θάνατο 189 επιβατών και μελών του πληρώματος.

Η Boeing ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ethiopian Airlines στην διερεύνηση της τραγωδίας.

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα: