X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Γαβρόγλου: Όλες οι αλλαγές στις Πανελλήνιες το 2020

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αναφέρθηκε εφ΄όλης της ύλης σε συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Μίλησε για τις αλλαγές που θα γίνουν στην παιδεία και την νέα μορφή των Πανελληνίων εξετάσεων.

Αλλαγές στις Πανελλήνιες

Ο υπουργός, δήλωσε ότι το καινούργιο σύστημα εισαγωγής σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2020 και ότι οι μαθητές θα εισάγονται με διαφορετικό τρόπο. Ο βαθμός του απολυτηρίου, θα είναι η κυρίαρχη λογική για την εισαγωγή, τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

Αναφέρθηκε επίσης και στη στάση της Εκκλησίας, όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εκτός από το θέμα των Πανελληνίων. Έχει αποκλιμακωθεί η ένταση είπε και είναι ξεκάθαροι οι διακριτοί ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας. Χαιρέτησε δε και απόφαση της Εκκλησίας, στο να μην υιοθετήσει στην ανακοίνωσή της τις αποφάσεις που είχαν παρθεί, όπως για πραγματοποίηση συλλαλητηρίων, το 1990.

Ο κ. Γαβρόγλου, δήλωσε ότι φέτος οι μαθητές τις Τρίτης Λυκείου θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, όπως: τη Γλώσσα – Λογοτεχνία, Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία. Πρόσθεσε ότι τώρα γίνεται ένα βήμα αποδραματοποίησης των εξετάσεων, για να μην φορτωθούν οι μαθητές με μαθήματα, διότι έχουν να ετοιμαστούν και για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Μετεγγραφές

Όσο για τις μεταγραφές, θα ισχύσουν όπως είπε από το ερχόμενο εξάμηνο, εφόσον το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου θα ψηφιστούν οι σχετικές τροπολογίες. Ανέφερε, ότι οι μετεγγραφές θα γίνουν με βάση τα οικονομικά κριτήρια και μόνο και υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση είναι ένα κοινωνικό αγαθό και καμμία οικογένεια δεν θα συντηρεί ένα σπίτι πέρα από το δικό της.

Σχολικές Εκδρομές

Διερωτήθηκε, γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις για τις σχολικές εκδρομές, καθώς είναι μια υπουργική απόφαση που πάρθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Συνέχισε, τονίζοντας πως δεν απαγορεύεται καμμία εκδρομή, αλλά θα πρέπει να υπάρχει σωστή οργάνωση με επίκεντρο πολιτιστικά και εκπαιδευτικά στοιχεία. Το μήνυμα μας είναι, οργανώστε σωστές εκδρομές, αδελφοποιηθείτε με σχολεία.

Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, το οποίο θα γίνει αντίστοιχα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η δημιουργία αυτού του Πανεπιστημίου είναι αποτέλεσμα αξιολογήσεων και γίνεται προσπάθεια να εντάξουμε τα καλά τμήματα των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. Θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες συνέργειες τμημάτων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Σχετικά Άρθρα: