X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

Με τον ερχομό της άνοιξης σε λίγες ημέρες, έρχεται και η αλλαγή ώρας. Συνήθως κάθε χρόνο αλλάζει η ώρα από χειμερινή σε θερινή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα για φέτος, οι δείκτες των ρολογιών μας στις 03:00 θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου, δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00 ξημερώματα.

Η αλλαγή της ώρας, εφαρμόζεται σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν με νόμο. Η αλλαγή γίνεται ταυτόχρονα για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υιοθετήσει το μέτρο και γίνεται με ώρα Γκρίνουιτς (GMT).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2001 και τα μέλη του θεωρούν ότι περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί το συγκεκριμένο μέτρο. Τουλάχιστον για φέτος όμως, θα ισχύσει και πάλι η θερινή ώρα.

Η θερινή ώρα στην Ελλάδα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Λόγω της ενεργειακής κρίσης του 1970 που έπληξε την Ευρώπη, το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών στην Ευρώπη. συμπεριλαμβανομένης τότε και της χώρας μας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1975.

Το πιο βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Σχετικά Άρθρα: