X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα- Vid

Χιλιάδες υποστηρικτές της αλβανικής αντιπολίτευσης συγκρούονται με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο ενώ ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Υποστηρικτές της αλβανικής αντιπολίτευσης διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες, ενώ χρησιμοποιώντας μεταλλικές ράβδους έσπασαν τις πόρτες του κτιρίου. Μια μικρή ομάδα εισήλθε στο κτίριο και ανέβηκε στον πρώτο όροφο, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν: «Ράμα, φύγε!».

Η αστυνομία αρχικά τους απώθησε, ωστόσο διαδηλωτές εξακολουθούν να επιτίθενται με φωτοβολίδες και μολότοφ στο κτίριο, όπου έχει οχυρωθεί η πρωθυπουργική φρουρά, προσπαθώντας να σπάσουν τις πόρτες και να το καταλάβουν.

Η αστυνομία έχει κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ αξιωματικοί της αστυνομίας κάνουν εκκλήσεις για ηρεμία.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του για διαφθορά και ανικανότητα και απαιτούν το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και εκλογές.

Μέχρι στιγμής τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ μιλούν για πολλούς τραυματίες, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναφέρουν έξι άτομα τραυματισμένα, τέσσερις διαδηλωτές και 2 αστυνομικούς.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμοί είχαν κάνει έκκληση προς την αντιπολίτευση να διαδηλώσει ειρηνικά, ωστόσο τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και τα επεισόδια συνεχίζονται.

Ο Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης, αλλά στην περιφέρειά του, στον Αυλώνα, για έναν «διάλογο» με τους κατοίκους για την «ανάπτυξη της πόλης».

Ο Ράμα αμφισβητείται από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.

Η αντιπολίτευση συνολικά κατηγορεί τον Έντι Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα: