X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

ΑΝΕΛ: Δήλωση Κατσίκη για ανταλλαγές – Κόμματα και Τουρκικός Τύπος

Αντίδραση προκάλεσε σήμερα, η δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Κατσίκης πρότεινε την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη με τους οκτώ Τούρκους που είναι στην Ελλάδα, μετά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, εναντίον του κ. Ερντογάν στην Τουρκία.

Ας είμαστε ειλικρινείς, εκεί το πάει ο Ερντογάν. Αν μπορούν να παρακάμψουν οι κυβερνήσεις των δύο κρατών τη Δικαιοσύνη και να προχωρήσουν σε μια ανταλλαγή δεν ξέρω τι θα κόστιζε αυτό. Εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι μια λύση, δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Κατσίκης.

Την πρόταση περί ανταλλαγής, ο βουλευτής προσπάθησε να ανασκευάσει την δήλωση του, μετά τον γενικό σάλο που προκάλεσε, αλλά και την δυσαρέσκεια των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για προσωπική άποψη.

Αναφέρθηκα σε ένα υποθετικό και μόνο σενάριο, βάσει του οποίου αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσαμε υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τη δικαιοσύνη να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανταλλαγής, εφόσον έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι κόστος για τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι τη Δικαιοσύνη και εκφράζω προσωπική άποψη, ούτε του προέδρου μου, ούτε του κόμματός μου. Δεν το έχω συζητήσει με τον υπουργό Άμυνας, Όταν όμως ο ίδιος θέτει θέμα ομηρίας, τι σημαίνει όμηρος; Ότι θέλω ανταλλαγή, δήλωσε ο Κώστας Κατσίκης.

Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω, πρόσθεσε ο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα λεγόμενα του στο ΣΚΑΙ.

Τουρκία

Ο τουρκικός Τύπος με την σειρά του σχολίασε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ. Στη διαδικτυακή της έκδοση, η εφημερίδα Hurriyet κυκλοφόρησε με τον σημερινό τίτλο Πρόταση για ανταλλαγή των Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς.

Σε εκτενές άρθρο, δημοσιεύονται οι δηλώσεις του Κώστα Κατσίκη, όπως και η αντίδραση του επίσης βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος κάλεσε τον κ. Κατσίκη να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

Στο άρθρο της η τουρκική εφημερίδα με τίτλο Δεν είμαι υπεράνω της τουρκικής δικαιοσύνης, σχολιάζει πως είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συζητείται ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος Ερντογάν στη Σύνοδο της Βάρνας είχε δηλώσει:

Δεν είναι δίκαιο να ασχολείστε τόσο με τους δύο Έλληνες στρατιώτες ενώ δεν ασχολείστε με την έκδοση των τούρκων πραξικοπηματιών, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας όμως ότι δεν συσχετίζει την υπόθεση των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους.

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι Δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως, τόνισε.

ΑΝΕΛ

Δεν μπορεί να σταθούν τα περί ανταλλαγής… Είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη, δεν μπορεί να επηρεαστεί από την κυβέρνηση, να σεβόμαστε όλοι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης σχολίασε στο ΣΚΑΙ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.

Νέα Δημοκρατία

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών, θεμελιώδης Αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου, δηλώνει η ΝΔ.

ΠΟΤΑΜΙ

Όσοι υιοθετούν την άποψη Ερντογάν περί «ανταλλαγής» προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι δύο Έλληνες που κρατούνται άδικα και οι 8 Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο ΔΕΝ είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν. Οι δύο πρέπει να ελευθερωθούν και οι οκτώ να συνεχίσουν να προστατεύονται από ένα κράτος δικαίου, σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

ΠΑΣΟΚ

Αδιανόητη και απαράδεκτη η σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Συμφωνεί, άραγε, η κυβέρνηση με τις θέσεις του κ. Κατσίκη; Οφείλει να τοποθετηθεί, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

ΚΚΕ

Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως λαγός, σχολίασε για τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη το ΚΚΕ.

Σχετικά Άρθρα: