X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Άρθρο 49: Τι είναι και αν μπορεί να αντιστραφεί το Brexit από την Ε.Ε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα της συνθήκης για να επανενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα independent, την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. θα είναι ακόμα ευπρόσδεκτη η επανένωση της, βάσει του άρθρου 49 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό έρχεται μια μέρα μετά τη στιγμή που οι κκ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόλαντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσαν ότι η Βρετανία θα ήταν ακόμα ευπρόσδεκτη να ανατρέψει το Brexit αν το επιλέξει τώρα.

Στη Βρετανία, το άρθρο 50 το οποίο επιτρέπει σε ένα κράτος να εγκαταλείψει την ΕΕ, είναι πολύ πιο διάσημο από το άρθρο 49. Το άρθρο 50 διευκρινίζει τη διαδικασία με την οποία ένα κράτος εγκαταλείπει την Ε.Ε.

  • Τι είναι το άρθρο 49?
    Το άρθρο 49, αντιθέτως, είναι το αντίθετο. Διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, είναι ένας κανονικός τρόπος για μια χώρα που δεν είναι στην ΕΕ να ενταχθεί στην κοινότητα και διευκρινίζει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να το πράξει.

Όχι μονομερώς, γιατί όταν η Βρετανία φύγει δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να επικαλεστεί τη ρήτρα με τον ίδιο τρόπο που ενεργοποιείται το άρθρο 50.

Αντίθετα, η ρήτρα καθορίζει απλώς πώς τα υπάρχοντα μέλη της ΕΕ μπορούν να παραδεχτούν ένα νέο μέλος για να συμμετάσχουν.

  • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις του άρθρου 49?
    Πρώτον, μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί πρέπει να υποβάλει το αίτημά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των μελών της ΕΕ. Επί του παρόντος, υπάρχουν 28 και όταν η Βρετανία φύγει θα μείνουν 27, αν και θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα μέλη, εάν ενταχθούν και άλλες χώρες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει την αίτηση ομόφωνα. Απαιτεί επίσης τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ουσιαστική ψηφοφορία όλων των ευρωβουλευτών, οι οποίοι εκλέγονται από τα κράτη μέλη.
Το άρθρο 49 ορίζει επίσης ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Γιούνκερ, το οποίο είναι ουσιαστικά η συνδυασμένη γραφειοκρατία και η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Τι γίνεται αν θέλουμε να σταματήσουμε το Brexit πριν ολοκληρωθεί?
    Αυτό θα ήταν μια περίπτωση ανάκλησης του άρθρου 50 αντί να ενεργοποιήσει το άρθρο 49. Υπάρχουν διαφορετικές νομικές απόψεις σχετικά με το αν το άρθρο 50 μπορεί να ανακληθεί μονομερώς από ένα κράτος μέλος, αλλά οι κκ. Γιούνκερ και Τουσκ δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν τη Βρετανία αν αποφάσιζε να το πράξει τώρα, οπότε αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, εφόσον συμφωνούν και οι δύο πλευρές.

  • Θα ήταν κάτι διαφορετικό εάν η Βρετανία επανενταχθεί στην Ε.Ε. βάσει του άρθρου 49?
    Εγγράφως, η Ε.Ε. δεν θα είναι υποχρεωμένη να προσφέρει στη Βρετανία την έκπτωση από τον προϋπολογισμό της ή την εξαίρεσή της από διάφορους τομείς της νομοθεσίας της Ε.Ε., όπως η ένταξη στο ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρηθεί ως νέα χώρα που θα ενταχθεί στο κοινότητα.

Ωστόσο, κανείς στην Επιτροπή δεν έχει διευκρινίσει ρητά αν η Βρετανία θα κρατήσει ένα από αυτά τα πράγματα. Είναι πολύ πιθανό να είναι διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, η ανάκληση του άρθρου 50 πριν η Βρετανία να φύγει, θα μπορούσε να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει την υπάρχουσα ειδική συμφωνία.

Σχετικά Άρθρα: