X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Brexit: Πάνε τα πάρτι, τα μπλουζάκια και τα αναμνηστικά νομίσματα

Η 29η Μαρτίου παρήλθε και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς. Με το Brexit να έχει πάρει αναβολή για το μέλλον – άγνωστο παραμένει το πότε ακριβώς – αναβολή πήραν και οι εορτασμοί που θα σηματοδοτούσαν την ιστορική αυτή ημέρα.

Η τριπλή αποτυχημένη προσπάθεια της εντελώς αποδυναμωμένης Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ, είναι ο λόγος για τον οποίο οι μηχανές στο Εθνικό Νομισματοκοπείο του ΗΒ δεν έκοψαν, όπως αναμενόταν, το εορταστικό νόμισμα με αφορμή την έξοδο από την ΕΕ.

Το σχέδιο του νομίσματος των 50 λεπτών κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο. Πάνω του χαραγμένη ήταν η φράση «ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη», όπως και η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.
Η κοπή των αναμνηστικών αυτών νομισμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί άπαξ και αποφασισθεί η νέα ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ.

Μικρό πλήγμα από την αποτυχία εξόδου δέχτηκε και η βρετανική εταιρεία Lanark Print Co. η οποία είχε επενδύσει στις πωλήσεις του T-shirt για την «Βρετανική Ημέρα Ανεξαρτησίας» όπως αποκαλούσε την Παρασκευή, 29η Μαρτίου, το οποίο διέθετε διαδικτυακώς προς πώληση. Ωστόσο, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο βρετανικό BBC «φτιάχνουμε μπλουζάκια μόνο κατά παραγγελία, δεν μας έχουν μείνει στο ράφι».

Εξαρχής, όμως, πιο δημοφιλές ήταν το T-shirt με το σλόγκαν «πολίτης της Ευρώπης», των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ, το οποίο συνεχίζει να πουλά πολλά κομμάτια.

Αναβολή πήραν και πολλά από τα πάρτι που είχαν οργανωθεί για την περασμένη Παρασκευή, και από τις δύο πλευρές του ντιμπέιτ για το Brexit, τα οποία είτε θα γιόρταζαν είτε θα «θρηνούσαν» την έξοδο από την Ένωση. Ένα από αυτά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου, παρότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μέχρι τότε η έξοδος του ΗΒ θα έχει δρομολογηθεί.

Το πάρτι με το οποίο θα έκλεινε πανηγυρικά η πορεία των 434 χιλιομέτρων από το Σάντερλαντ στο Λονδίνο του γκρουπ «Έξοδος σημαίνει έξοδος» εξελίχθηκε σε διαμαρτυρία μπροστά στο βρετανικό κοινοβούλιο για την καθυστέρηση που χαρακτηρίζει τη διαδικασία.

Πηγή: documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα: