X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Διαδηλώσεις για την Αφρίν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη

Διαδήλωση και πορεία έγινε την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας από Κούρδους που ζουν στην Ελλάδα και Έλληνες, με κεντρικό σύνθημα Λευτεριά στην Αφρίν.

Μεταξύ των διαδηλωτών, ήταν και επιτροπές συμπαράστασης Κούρδων και Τούρκων, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Κρατούσαν πανό και σημαίες, όπως και φωτογραφίες των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων στην Αφρίν και της πόλης που έχει γίνει ερείπια.

Οι Κούρδοι άναψαν πυρσούς και κεριά και κρατώντας τα χόρευαν, ενώ κάποιοι από αυτούς φορούσαν τις παραδοσιακές τους στολές. Σημειώνεται, ότι η συγκέντρωση είχε και εορταστικό χαρακτήρα της κουρδικής γιορτής Νεβρόζ, που συμβολίζει την πρώτη ημέρα της άνοιξης και του καινούργιου χρόνου.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι: Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι αν χαθεί η Αφρίν, χάνονται και η Κύπρος και το Αιγαίο, ενώ παράλληλα ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας Γιουσούφ Οζντεμίρ τόνισε ότι οι κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν ανταρτοπόλεμο. Όταν η Τουρκία συγκεντρώσει το στρατό της, θα χτυπούν και θα γυρίζουν πίσω.

Οι διαμαρτυρόμενοι, ξεκίνησαν την πορεία τους από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς την τουρκική πρεσβεία, ωστόσο δεν κατάφεραν να πλησιάσουν καθώς στον δρόμο προς την πρεσβεία ήταν παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομία.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά την διάρκεια της διαδήλωσης ήταν εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπέρ των Κούρδων πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος με αίτημα τους την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Αφρίν.

Οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, τονίζουν σε ανακοίνωση τους ότι:

Καταγγέλλουμε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την κατάληψη της Αφρίν από τα τουρκικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους τζιχαντιστές. Παλεύουμε για να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Συρία, όποια πλευρά και να στηρίζουν και οι Τούρκοι επιδρομείς από τις Κουρδικές περιοχές και το Αφρίν.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Αφρίν πραγματοποίησαν και στην Θεσσαλονίκη, έξω από τον Λευκό Πύργο πάνω από 150 Κούρδοι.

Η δήλωση του Κούρδων πολιτικών προσφύγων σχετικά με την απεργία πείνας:

Την Κυριακή 18/3, ο στρατός του φασιστικού κράτους της Τουρκίας, οι κατσαπλιάδες του FSA και τζιχαντιστές, μπήκαν στην αντιστεκόμενη πόλη της Αφρίν. Ακολούθησαν λεηλασίες, βασανισμοί, αποκεφαλισμοί Κούρδων μαχητών και η εκδίωξη 200000 αμάχων, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στα γύρω βουνά αποκλεισμένη από τροφή και νερό, τραυματισμένη σωματικά και ψυχικά από το όργιο της βίας και της κτηνωδίας.

Εμείς ως Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, που ζούμε στην Ελλάδα, δηλώνουμε, πως αυτές τις ώρες, η ψυχή και το μυαλό μας είναι δίπλα στα αδέλφια μας στην Αφρίν.

Ζητάμε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και ξεκινάμε σήμερα 19/3 απεργία πείνας, στην πλ. Συντάγματος, απέναντι από το ελληνικό κοινοβούλιο, απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση, να πάρει επιτέλους θέση, η οποία δυστυχώς, όπως και οι σύμμαχοι της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, παρακολουθεί αμέτοχη και ασυγκίνητη τις εξελίξεις.

Οι άνθρωποι της Αφρίν, οι άνθρωποι μας, θα είναι για πάντα ελεύθεροι

Κούρδοι απεργοί πείνας.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 21 Μαρτίου 2018 06:25

Σχετικά Άρθρα: