X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Μασλόβ: Αποκλείω οποιαδήποτε σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ σε συνέντευξη Τύπου συζητώντας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, έκανε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο πρέσβης της Ρωσίας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και τόνισε ότι η Ρωσία σέβεται απολύτως τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες, όπως τη συνθήκη της Λωζάνης και η δήλωση του ήταν ακριβώς το αντίθετο με αυτή του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Η Ελλάδα, είναι και θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος, μια υπεύθυνη χώρα. Μεταξύ μας υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, συμπλήρωσε. Είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι υπάρχει κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι σχέσεις παρουσιάζουν δυναμική πρόοδο σε πολλούς τομείς, διευκρίνισε ο κ. Μασλόβ,

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις τον τελευταίο καιρό στα Ίμια, σημείωσε:

Η θέση αρχών της Ρωσίας στο Αιγαίο παραμένει αμετάβλητη, πάνω στους κανόνες του Διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσουν που απορρέουν από αυτούς, όπως για παράδειγμα η συνθήκη της Λωζάνης. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης οποιονδήποτε διαφορών. Δεν μπορώ καν να φανταστώ κάτι τέτοιο. Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να υπάρξει ένοπλη σύγκρουση μέσα στη συμμαχία.

Όσο για τους πυραύλους S400 που έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την Ελλάδα που στο παρελθόν κατείχε παρόμοια οπλικά συστήματα. Οι σχέσεις με την Τουρκία, δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός. Δεν κινδυνεύει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Οι σχέσεις μεταξύ Τσίπρα – Πούτιν είναι άψογες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική στις σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Αυτό αποδεικνύεται όπως είπε και από το γεγονός ότι τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν τέσσερις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ έχουν μιλήσει επτά φορές στο τηλέφωνο. Το μόνο παράπονο που εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης είναι το εμπάργκο που επιβλήθηκε στα αγροτικά προϊόντα και όπως τόνισε πρέπει να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Μόσχα, τόνισε.

Παράλληλα σε ερώτηση αν ο πρόεδρος Πούτιν έθεσε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη στη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρέσβης απέφυγε να δώσει μία απάντηση και είπε ότι δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση για το τι συζητήθηκε στη συνάντησή τους.

Ο κ. Μασκόβ, τόνισε ότι η Ρωσική πλευρά εκτιμά τη στάση που κράτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών αφού όπως είπε, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει προσεκτική αντιμετώπιση της υπόθεσης Σκριπάλ και με υπεύθυνο τρόπο. Επίσης, εξήρε τη στάση που κράτησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ρώσος πρέσβης πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας προσκλήθηκε από τον Πούτιν στη Μόσχα και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά και ότι έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για την συνάντηση αυτή μέσω της διπλωματικής οδού. Ευχήθηκε δε η ημερομηνία να συμπέσει με τα 109 χρόνια ελληνορωσικής φιλίας στο Σεπτέμβριο του 2018.

Σε ερώτηση για το Σκοπιανό, ο Αντρέι Μασλόβ ανέφερε ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση βρεθεί χωρίς πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί και στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Τέλος, ο κ. Μασλόβ εξέφρασε την εκτίμησή της Ρωσικής κυβέρνησης στην εμπιστοσύνη που δείχνει ο ελληνικός λαός στο πρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η συμπάθεια του ελληνικού λαού οφείλεται στις ιστορικές μας σχέσεις, στην κοινή πίστη αλλά και στην ανοιχτή – εποικοδομητική πολιτική που εφαρμόζει ο Πούτιν. Εμείς επιλέγουμε ισότιμο διάλογο και σεβασμό με τους εταίρους μας, συμπλήρωσε ο Αντρέι Μασλόβ.

Σχετικά Άρθρα: