X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Πρόκληση Τουρκικού ΥΠΕΞ: Τα Ίμια μας ανήκουν, προκαλεί η Ελλάδα

Με προκλητική δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο. Αυτό γίνεται, μετά το σοβαρό επεισόδιο όπου σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού τα ξημερώματα της Τρίτης προκαλώντας υλικές ζημιές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση, αναφέροντας προκλητικά και ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα προκαλεί και παραπληροφορεί την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι τα Ίμια είναι Ελληνικά, ενώ ανήκουν στην Τουρκία.

Ο γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου, κάλεσε τον Έλληνα γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε ότι υπάρχει στα Ίμια έντονη παρουσία σε αέρα και σε θάλασσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ότι η τουρκική πλευρά δεν θα δεχθεί ανάλογες συμπεριφορές.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ως εξής:

Σε δήλωση που έκανε σήμερα 13 Φεβρουαρίου το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών  υποστηρίζει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας προχώρησε σε έντονο διάβημα για επικίνδυνο περιστατικό στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια (Kardak). Δυστυχώς, με αυτή τη δήλωση η ελληνική πλευρά παραπλανά την κοινή γνώμη όπως συνηθίζει και διαστρεβλώνει τα γεγονότα όπως κάνει πάντα.

Στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός του υπουργείου Εξωτερικών μας ήταν που κάλεσε χθες το βράδυ τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, για τα γεγονότα που προκάλεσαν οι επικίνδυνοι ελιγμοί των ελληνικών σκαφών γύρω από της βραχονησίδες Ίμια, που ανήκουν στη χώρα μας και του δήλωσε ότι δεν θα ανεχτούμε οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις να συνεχίσουν τους ελιγμούς αυτούς, καθιστώντας του σαφές ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι επικίνδυνες κινήσεις αυτές, προς όφελος και των δύο χωρών.

Η αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και έντονη, καλώντας την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ παράλληλα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι οι ελληνική πλευρά έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με το συμβάν τους συμμάχους και εταίρους, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ προέβη επίσης στις ενδεδειγμένες παραστάσεις στην ΕΕ (η οποία ήδη έδρασε) και το ΝΑΤΟ.

Σχετικά Άρθρα: