X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Βαρώτσος: Δεν θα πάει στα Σκόπια ο «Δρομέας» – Δεν είμαι τρελός – Vid

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, έκανε καταγγελία σχετικά με την είδηση που έχει προκαλέσει σάλο για την μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Το εμβληματικό γλυπτό του κ. Βαρώτσου ο Δρομέας, ξεκίνησε να κοσμεί την πλατεία Ομονοίας και από το 1994 βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton, στην Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ήθελε να γίνει ανταλλαγή αγαλμάτων και στη θέση του Δρομέα να γίνει τοποθέτηση ενός από τα πολλά αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα Σκόπια.

Όπως δήλωσε ο καλλιτέχνης το βράδυ της Δευτέρας, η υπουργός Πολιτισμού τον κάλεσε την Παρασκευή στο γραφείο της και του ανέφερε την πρόθεση της για την ανταλλαγή του Δρομέα με σκοπιανό άγαλμα. Ο γλύπτη, απάντησε ότι «Έμεινα εμβρόντητος και πέραν του αστείου της υπόθεσης, της είπα φυσικά όχι».

«Αυτό που με συγκλονίζει είναι ότι η κυρία Ζορμπά επιχείρησε να διαψεύσει τη συνάντησή μας στην οποία ήταν παρόντες και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην μπιενάλε της Βενετίας», σχολίασε ο εικαστικός.

«Ευτυχώς εγώ ζω και προστατεύω τον δρομέα, φοβάμαι όμως ότι θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα της Αθήνας, όπως αυτό του Κολοκοτρώνη μπροστά από την παλιά βουλή. Είπα στην κ. Ζορμπά, έχετε ζήσει την ιστορία του Δρομέα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς. Το έργο το αγάπησαν οι Έλληνες, αυτό δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο», πρόσθεσε.

Κυβερνητικές πηγές της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφεραν στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ, σχολιάζοντας όλα αυτά που δημοσιεύονται, τα εξής:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, υπεγράφη προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία προβλέπει πως μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα μνημεία που ανήκουν στην ιστορία της Ελλάδος θα επισημαίνεται ότι είναι τέτοια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη πρωτοβουλία από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει το πρακτορείο.

Σχετικά Άρθρα: