X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Άγκυρα: Επικήρυξη Τούρκων αξιωματικών την ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα

Τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας επικήρυξε την Τρίτη η τουρκική κυβέρνηση, την ημέρα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οχτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση. Το συνολικό ποσό της επικήρυξης που διαθέτει η τουρκική κυβέρνηση ανέρχεται σε 5,6 εκατ. ευρώ.

Η Άγκυρα ενέταξε τους “οχτώ” στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO.

Η τουρκική κυβέρνηση ήταν “αρκετά βέβαιη” ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα σχολίαζε αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη και την Τετάρτη. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά και κατόπιν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

“Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα μιλήσουν επίσης για τους φυγόδικους Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, παρότι είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να αναστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει” σχολίασε ο αρθρογράφος Σερκάν Ντεμιρτάς.

Ζητήματα που δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα προσπάθησε εξάλλου να θέσει στην ατζέντα η Άγκυρα ενόψει της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση βρίσκονται η “τουρκική μειονότητα” στην Θράκη και τα “νησιά” – αναφορά που παραπέμπει στην πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που ακολουθεί επί χρόνια η Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο.

Αντιδρώντας, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής, Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι “μετά το μπαράζ των χθεσινών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας και τις άκρως προβληματικές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, η Άγκυρα πριν λίγο προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση που υπονομεύει την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει”.

Επικήρυξε, σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης που τους έχει χορηγήσει άσυλο.

“Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η επίσκεψη αυτή είναι, από ελληνικής πλευράς, κακά προετοιμασμένη και μόνο κακούς οιωνούς φέρνει για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια εθνική ευθύνη” ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Εξάλλου σε προηγούμενη δήλωσή του, χαρακτήρισε ως άκρως προβληματική τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας ότι στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης Τσίπρα-Ερντοάν θα είναι μεταξύ άλλων “η τουρκική μειονότητα της Θράκης”, “το Αιγαίο” και “τα νησιά”.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα: