X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση Novartis από την Πάτρα

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας CBL (Χημικά και Βιοφαρμακευτικά Εργαστήρια Πατρών ΑΕ) και ξεναγήθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πάτρα το βράδυ της Τρίτης, ολοκληρώνεται το 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ξενάγηση στους εργαστηριακούς χώρους, συνομίλησε με τους εργαζόμενους στην εταιρεία για αρκετή ώρα. Επέλεξα να σας συναντήσω και να επισκεφτώ τη συγκεκριμένη επιχείρηση γιατί είναι ένας πετυχημένος συνδυασμός βιομηχανίας και έρευνας, παραγωγής και νέας γνώσης σημείωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας μετά το πέρας της ξενάγησης ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση αφήνει την αυτονομία στη γνώση και την ερευνητική διαδικασία.

Παρότι μέρα που είναι σήμερα μπορεί να μας παρεξηγήσουν (σ.σ καθώς επέλεξε να επισκεφτεί μια φαρμακευτική εταιρεία την ώρα που συζητείται η Novartis) ωστόσο κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει συλλήβδην τις πολυεθνικές εταιρείες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μιλάμε για την έξοδο από την κρίση και είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα αυτό τον Αύγουστο του 2018 αλλά το πραγματικό τέλος της κρίσης θα μπορούμε να το έχουμε όταν οι Έλληνες ερευνητές τελειώνοντας το πανεπιστήμιο θα μπορούν να μείνουν εδώ.

Εμείς το έχουμε εντοπίσει ως ανάγκη και ως πρόβλημα, γι’ αυτό και ακόμα τις πολύ δύσκολες στιγμές του 2015 […] αυξήσαμε τον δημόσιο προϋπολογισμό για την έρευνα. Φτάσαμε σήμερα να είμαστε στο 1% του ΑΕΠ στην έρευνα -είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που δίνεται από την ίδρυση του κράτους και αυτό είναι μια πιστοποίηση ότι έχουμε κατανοήσει το πρόβλημα είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ο οποίος προσέθεσε και τα εξής: Πιστεύω βαθιά πως κάθε ευρώ που δαπανάμε για την έρευνα επιστρέφεται στο διπλάσιο, ειδικά όταν η έρευνα βοηθά την παραγωγή.

Η προοπτική του τέλους της κρίσης περνάει μέσα από την έρευνα και θέλει δρόμο πολύ, αλλά τα πράγματα αλλάζουν, προς το καλύτερο είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η δυναμική της εταιρείας σας και η δυνατότητά της να κάνει προσλήψεις το πιστοποιεί αυτό, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους νέους επιστήμονες και ερευνητές που εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της κρίσης και επανέλαβε την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα έχει την πιο υψηλά εκπαιδευμένη γενιά στην ιστορία, γενιά η οποία βρέθηκε στη μέση μιας πρωτοφανούς κρίσης όχι μόνο για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 6 Φεβρουαρίου 2018 20:33

Σχετικά Άρθρα: