X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Αφρικανική σκόνη: Περιοχές που θα πλήξει – Πότε θα φτάσει στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη θα επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα και ήδη ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς, βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στο Ηράκλειο της Κρήτης το μέγιστο της συγκέντρωσης αναμένεται για την Πέμπτη 12 Απριλίου. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σκόνης αναμένονται σε ύψος 1.500 έως 3.000 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Για την Αθήνα, η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης, περίπου 130 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, αναμένεται το διήμερο της Παρασκευής και του Σαββάτου στις 13 και 14 Απριλίου, με μεγαλύτερη ποσότητα το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ στη συνέχεια η σκόνη θα αραιώσει σταδιακά.

Το φαινόμενο οφείλεται στα χαμηλά βαρομετρικά συστήματα στη Δυτική Μεσόγειο, που οδηγούν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η συγκέντρωση σκόνης που αναμένεται τις επόμενες μέρες, δεν θα έχει πάντως την ίδια ένταση με αυτή του Μαρτίου, αν και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας συνιστάται η αποχή από εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες.

Προσοχή για τις ευπαθείς ομάδες

  • Καρδιοπαθείς και παιδιά που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Άτομα με άσθμα υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικών φαρμάκων.
  • Άτομα τρίτης ηλικίας άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά Άρθρα: