X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Ερντογάν: Γλιτώσατε να γίνετε παστά ψάρια και πέσατε στη θάλασσα

Ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο 6ο επαρχιακό Συνέδριο του κόμματος του στο Σαγγάριο, ξέσπασε για ακόμη μια φορά σε ένα παραλήρημα μίσους για την Ελλάδα. Αφορμή ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου για την Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Σουλτάνος, επέλεξε να κάνει τις δηλώσεις του από την περιοχή του Σαγγάριου, τόπο που έγινε μάχη το 1921 κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, για να κάνει υποδείξεις στους Έλληνες που όπως είπε, κάνουν δηλώσεις μεγαλύτερες από το ανάστημά τους και θα πρέπει να διαβάσουν βιβλία ιστορίας για το πώς σώθηκαν πέφτοντας στη θάλασσα!.

Για αυτούς που θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους να πάνε να δουν την πρόσφατη ιστορία τους. Αυτοί που κάνουν δηλώσεις μεγαλύτερες από το ανάστημά τους πριν διαβάσουν παραμύθια, να διαβάσουν πρώτα ένα καλό βιβλίο ιστορίας. Θα πρέπει να μάθουν πολύ καλά τη μάχη του Σαγγάριου πώς σώθηκαν από το να γίνουν παστό ψάρι και πώς εγκατέλειψαν αυτά τα μέρη πέφτοντας στη θάλασσα, ήταν μία από τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι οι χώρες του Οργανισμού ουσιαστικά, αντί να υποστηρίζουν την Άγκυρα στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, προσπαθούν να σταθούν εμπόδιο και διερωτήθηκε: Έ.. ΝΑΤΟ, πού είσαι?. Επίσης συνέχισε να κατηγορεί την Συμμαχία για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Συνέχισε λέγοντας: Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, βασικά αν αρκούσε η δύναμή τους θα έπαιρναν ανοιχτά θέση απέναντι μας, αλλά όταν βλέπουν ότι η Τουρκία στέκεται στο ύψος της, δεν τολμούν να το κάνουν. Αυτό που θέλαμε όμως εμείς ήταν το εξής: Μας φώναξες στο Αφγανιστάν ήρθαμε, μας φώναξες στη Σομαλία ήρθαμε, τώρα σε φωνάζω εγώ, έλα να δούμε στη Συρία. Γιατί δεν έρχεσαι;.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις 4 Μαρτίου στην διάρκεια της ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του δήμου Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας, έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες για να έχουν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Και εμείς, και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Ας μην επινοούν κάποιοι γκρίζες ζώνες. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι:

Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης?.

Σχετικά Άρθρα: