X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Eurovision: Πόσο στοιχίζει η διοργάνωση από μία χώρα

Η Eurovision μπορεί να έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς, όμως αυτός ο διαγωνισμός τραγουδιού είναι το δίχως άλλo μια πολυδάπανη διοργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την telegraph, ότι μόνο τα τελευταία έξι χρόνια το κόστος για τις διοργανώτριες πόλεις της Eurovision προσεγγίζει το αστρονομικό ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διοργάνωση που έγινε στην πόλη Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν και φιλοξένησε το διαγωνισμό το 2012, στοίχισε σχεδόν 55 εκατομμύρια, καθώς κατασκευάστηκε ολοκαίνουρια ειδική αίθουσα για την εκδήλωση. Τα έσοδα από τον τουρισμό στην πόλη ανήλθαν στα 8 εκατομμύρια, ενώ δημιουργήθηκαν και 529 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2013, η διοργάνωση έγινε στο Μάλμε της Σουηδίας και στοίχισε 19,5 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη που αποκόμισε η πόλη μέσω τουριστικών δαπανών ανήλθε στα 18 εκατομμύρια, καθώς 32.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη.

  • Το 2014, η πρωτεύουσα της Δανίας η Κοπεγχάγη δαπάνησε 41 εκατομμύρια και έλαβε σχεδόν 15 εκατομμύρια για δαπάνες τουρισμού.
  • Το 2015 η Βιέννη πλήρωσε 32 εκατομμύρια και έλαβε 25 εκατομμύρια χάρη στην εισροή 32.000 τουριστών.
  • Το 2016 ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σουηδίας ορίζει προϋπολογισμό ύψους 12,5 εκατομμύρια για το προνόμιο να φιλοξενήσει τη διοργάνωση της Eurovision.
  • Η διοργάνωση του 2017 στο Κίεβο της Ουκρανίας στοίχισε 18,5 εκατομμύρια.

Αξίζει τον κόπο;

Αξίζει τον κόπο η διοργάνωση της Eurovision ή μήπως το κόστος ξεπερνά κατά πολύ τα έσοδα που αποκομίζει η εκάστοτε διοργανώτρια πόλη;

Μια ομάδα οικονομολόγων γράφει στην Αγγλική εφημερίδα: Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά. Κάθε πόλη υποδοχής έχει δει μια μικρή αύξηση του τουρισμού της και της τοπικής οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν, ωστόσο σημειώνουν πως με πάνω από 180 εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως, η διοργανώτρια πόλη τυγχάνει μιας τέτοιας μεγάλης διεθνούς προβολής που ενδεχομένως στο μέλλον να εκτοξεύσει στα ύψη τα έσοδα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν την Ελένη Φουρέιρα σαν το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό, ήδη έχουν αρχίσει τα σενάρια για το πού θα μπορούσε να φιλοξενηθεί η διοργάνωση της Eurovision σε περίπτωση νίκης της Κύπρου, αλλά.. και για το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες στο τέλος της ημέρας.

Σχετικά Άρθρα: