X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε η πολυμελής σπείρα που προκαλούσε εκρήξεις με την μέθοδο διοχέτευσης αερίου. Μετά από οργανωμένη επιχείρηση, συνελήφθησαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας και υπολογίζεται ότι το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν ήταν πάνω από 300.000 ευρώ.

Δέκα από τα μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν, εκ των οποίων οι τρεις είναι Έλληνες ηλικίας 25, 30 και 36 ετών και οι πέντε Μολδαβοί ηλικίας από 20 έως 29 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς καθώς και για παραβάσεις σχετικές με τις εκρήξεις, τις εκρηκτικές ύλες και του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, οι κατηγορούμενοι είχαν συμμετάσχει σε δέκα επιχειρήσεις εκρήξεων ΑΤΜ σε διάφορες περιοχές, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στην Φθιώτιδα και την Εύβοια. Επίσης είχαν διαπράξει και κλοπές αυτοκινήτων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, όπως και την κλοπή μια πινακίδας κυκλοφορίας.

Η σύνθεση της εγκληματικής οργάνωσης, αποτελείτο από δύο πυρήνες. Τον επιχειρησιακό με τους Μολδαβούς και τον υποστηρικτικό με δράστες που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα και φρόντιζαν να εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα στους Μολδαβούς. Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα τους ήταν ένας Μολδαβός, που ήταν παρών σε όλες τις επιχειρήσεις ανατίναξης ΑΤΜ.

Ο αρχηγός του υποστηρικτικού πυρήνα ήταν ο 36χρονος Έλληνας που έμενε μόνιμα στην Ελλάδα και είχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου, αλλά και να κατοπτεύει τα σημεία πριν τις διαρρήξεις. Επίσης, διέθετε τα διαμερίσματα του στην Καλλιθέα, για να μένουν τα υπόλοιπα μέλη.

Αρχηγός του επιχειρησιακού πυρήνα ήταν ο 23χρονος Μολδαβός που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού των ομάδων. Πριν χτυπήσει η ομάδα του το ΑΤΜ, εκείνος βρισκόταν στον χώρο που είχαν επιλέξει, προβαίνοντας σε αυτοψία. Πολλές φορές, μετά τις επιτυχημένες προσπάθειες της ομάδας, διέφευγε για σύντομο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιχειρησιακής ομάδας.

Τους δύο αρχηγούς βαραίνουν κατηγορίες για κλοπές, ενώ ο Έλληνας έχει κατηγορηθεί και για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ναρκωτικά. Στα σπίτια των μελών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία περίστροφα κρότου, τρία όπλα απομιμήσεις, 16.060 ευρώ, διαρρηκτικά εργαλεία, κοσμήματα, τέσσερα αυτοκίνητα και ένα αυτοσχέδιο εργαλείο διοχέτευσης αερίου στα ΑΤΜ.

Συνήθως, διάλεγαν ΑΤΜ που ήταν σε σημεία απομακρυσμένα και συνήθως χωρίς κάμερες. Το χτύπημα γινόταν μετά από παρακολούθηση του σημείου, αλλά περνούσαν και την ίδια ημέρα για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Μετά, πήγαιναν στο σημείο με δύο αυτοκίνητα τουλάχιστον και συνήθως κλεμμένα, στα οποία επέβαιναν οι δύο ομάδες.

Πλησίαζαν το ΑΤΜ με την όπισθεν του αυτοκινήτου, φορώντας πάντα γάντια και με καλυμμένα πρόσωπα και αφού στρέβλωναν την θύρα εξαγωγής χρημάτων με λοστό ή βαριοπούλα έβαζαν τον σωλήνα που ήταν συνδεδεμένος με φιάλες που διοχέτευαν το αέριο στο ΑΤΜ. Ο σπινθήρας προκαλούσε έκρηξη και οι δράστες αφαιρούσαν τα χρήματα.

Σχετικά Άρθρα: