X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Αυτοκτόνησε ο μεγαλύτερος γιος του Φιδέλ Κάστρο

Ο Φιδέλ Κάστρο Ντίας-Μπαλάρτ, μεγαλύτερος γιος του τελευταίου επαναστατικού ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, σύμφωνα με την κυβερνητική ιστοσελίδα Cubadebate αυτοκτόνησε σε ηλικία 68 ετών την Πέμπτη.

Όπως ανέφεραν τα κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Κάστρο Ντίαζ-Μπαλάρτ, γνωστός και ως Φιδελίτο λόγω του ονόματος του πατέρας του, είχε αρχικά νοσηλευτεί για κατάθλιψη σε νοσοκομείο και στη συνέχεια συνέχισε τη θεραπεία του ως εξωτερικός ασθενής. Συνεχώς αυξάνονται τα περιστατικά αυτοκτονιών με αιτία την κατάθλιψη, όπως πρόσφατα και με την γυναίκα που έπεσε από τον 10ο όροφο ξενοδοχείου.


Ψηλός και γενειοφόρος όπως ο πατέρας του, ο Φιδέλ Κάστρο Ντίαζ-Μπαλάρτ γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1949 από τον σύντομο γάμο του κουβανού επαναστατικού ηγέτη με τη Μίρτα Ντίαζ-Μπαλάρ. Ο γάμος αυτός έγινε όταν ο Φιδέλ ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου και δεν είχε ασχοληθεί ακόμα με την πολιτική.

Η μητέρα του ήταν κόρη πολιτικού της Κούβας και μετά τον χωρισμό της με τον Φιδέλ που δεν έιχε ακόμα αναλάβει την εξουσία στην Κούβα, εξορίστηκε μετά την επανάσταση του 1955. Σίριαλ γεμάτο ανατροπές είχε γίνει η μάχη για την κηδεμονία του παιδιού, πριν τελικά επικρατήσει ο ηγέτης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο.

Οι συγγενείς του Ντίαζ-Μπαλάρτ εξορίστηκαν και έγιναν εξέχουσες προσωπικότητες στην εξόριστη κοινότητα του Μαϊάμι κατά του Κάστρο. Ο εξάδελφός του Μάριο Ντίαζ-Μπαλάρτ, είναι Ρεπουμπλικάνος σύμβουλος στη Φλώριδα και ισχυρός κριτικός της κυβέρνησης της Κούβας.

Ο Φιδελίτο, ήταν ένας αναγνωρισμένος πυρηνικός φυσικός που σπούδασε στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στο Κουβανικό Συμβούλιο της Επικρατείας και ήταν Αντιπρόεδρος της Κουβανικής Ακαδημίας Επιστημών. Την περίοδο των σπουδών του, γνώρισε και την σύζυγο του. Από το 1980 έως το 1992, ήταν επικεφαλής του εθνικού πυρηνικού προγράμματος της Κούβας και προήγαγε την ανάπτυξη ενός πυρηνικού εργοστασίου στο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής.

Οδήγησε το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Κούβας μέχρις ότου η πτώση με τον πατέρα του οδήγησε στην απόλυσή του. Μετά την άνοδο στην εξουσία του θείου του Ραούλ Κάστρο ως πρόεδρος της Κούβας το 2008, ο Φιδελίτο έγινε επιστημονικός σύμβουλος του και άρχισε ξανά να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Δεν μπόρεσε όμως να νικήσει την κατάθλιψη που παρά τις θεραπείες που έκανε τον βασάνιζε.

Το 2015, ο Φιδελίτο φωτογραφήθηκε με ένα πλούσιο πούρο στην Αβάνα μαζί με το γνωστό μοντέλο Ναόμι Κάμπελ και την κόρη του ιδιοκτήτη των γνωστών ξενοδοχείων, Πάρις Χίλτον. Σαν νεαρός ο Φιδελίτο εμφανίστηκε μαζί με τον πατέρα του στην Αβάνα σε τηλεοπτική συνέντευξη με τον ειδήμονα της CBS Έντουρντ Μάροου, μιλώντας άπταιστα αγγλικά και δείχνοντας ένα νέο βλαστάρι να ξεφυτρώνει.

Η κηδεία του θα γίνει σε οικογενειακό περιβάλλον.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 2 Φεβρουαρίου 2018 15:57

Σχετικά Άρθρα: