X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Φωτιά και Μανία, τα απόκρυφα του Τραμπ σε βιβλίο

Το εκρηκτικό βιβλίο του Μάϊκλ Γουόλφ το οποίο έχει ήδη επικριθεί από τον ίδιο τον Τραμπ αλλά και τους κριτικούς, περιέχει μια σειρά σοκαριστικών γεγονότων μέσα από τον Λευκό Οίκο, τον Ντόναλντ Τραμπ και αυτούς που τον περιβάλλουν.

Το περιεχόμενο του βιβλίου διαφημίστηκε πολύ πριν την έκδοση του, ότι περιέχει σοκαριστικές λεπτομέρειες για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και είναι τώρα διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία, καθώς και στο Amazon, όπου φαίνεται να έχει ήδη εξαντληθεί.

Το άνευ προηγουμένου ζήτησης βιβλίο παρουσιάζει τον Τραμπ, σαν τον βασιλιά που βγήκε γυμνός και όλοι τον ζητωκραύγαζαν για τα ωραία του ρούχα. Ξεκινά με τη εισαγωγή του συγγραφέα που μας δίνει κάποια εικόνα για την περίεργη διαδικασία μέσω της οποίας γεννήθηκε αυτό το βιβλίο.

Αρχικά προοριζόταν για γεγονότα που συνέβησαν τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του Προέδρου. Στη συνέχεια όμως συνέβησαν τόσα γεγονότα, που το βιβλίο γράφτηκε περιγράφοντας δεκαοκτώ μήνες συνομιλιών με το Trump και τους γύρω του. Το περιεχόμενο μιλάει για το διάστημα πολύ πριν ο Τραμπ φανταστεί τον εαυτό του στο Λευκό Οίκο, λέει ο Γουόλφ.

Συνολικά, το βιβλίο περιλαμβάνει περισσότερες από 200 συνεντεύξεις. Ο συγγραφέας περιγράφοντας την εποχή των εκλογών στις ΗΠΑ, λέει ότι κανένας δεν πίστευε ότι ο Τραμπ θα κέρδιζε, αλλά ότι δεν ήταν σαφές το γεγονός ότι ο Ντόναλαντ ήθελε πραγματικά να είναι πρόεδρος, σύμφωνα με το βιβλίο. Και ήταν ήδη έτοιμος να ισχυριστεί ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί από αυτόν και για αυτό θα είχε χάσει.

Η Κελιάν Κόνγουεϊ που ήταν η σύμβουλος της προεκλογικής του εκστρατείας, κατηγορήθηκε ότι όλη την ημέρα τηλεφωνούσε στους τηλεοπτικούς παραγωγούς που τους περισσότερους γνώριζε και προσωπικά, για να ζητήση την στήριξη τους.

Η γνώμη του Τραμπ για αυτούς που είχαν αναλάβει την προεκλογική του εκστρατεία ήταν ότι περιστοιχιζόταν από ηλιθίους και ότι η δική του εκστρατεία ήταν μίζερη. Θεωρούσε επίσης ότι η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον είχε όλους τους καλύτερους ανθρώπους, ισχυρίζεται ο Γουόλφ. Ήταν τόσο ανασφαλής με την καμπάνια του, που αρνήθηκε να βάλει χρήματα.

Διαφήμιζε τον εαυτό του σαν δισεκατομμυριούχο, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να δανειστεί 10 εκατομμύρια, με την υπόσχεση ότι θα τα επέστρεφε όταν θα είχε χρήματα και ο υπεύθυνος οικονομικών Στηβ Μνούτσιν συγκέντρωνε τα ποσά, υπενθυμίζοντας στον Τραμπ ότι δεν πρέπει να τα ξεχάσει. Αντίθετα με όλους, ο μόνος που πίστευε ότι ο Ντόναλντ θα κερδίσει τις εκλογές, ήταν ο Στηβ Μπάνον, τον οποίον όλοι τότε θεωρούσαν τρελλό.

Όσον αφορά τον γάμο του Ντόναλντ με την Μελάνια, είναι κάτι πολύ μπερδεμένο. Θα μπορούσαν να είναι μαζί για μέρες χωρίς να μιλήσουν, ακόμα κι αν ήταν και οι δύο στον πύργο Τραμπ. Εκείνη μπορεί να μην γνωρίζει καν σε ποιο σπίτι βρίσκεται και δεν φαίνεται να την νοιάζει, όπως και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις επιχειρήσεις του. Ο Γουόλφ συνεχίζει ότι ο γάμος τους είναι απλώς ένας τίτλος και ότι ο Τραμπ βλέπει την Μελάνια σαν μία γυναίκα τρόπαιο. Ότι εκείνη τον στήριξε και πίστευε στην νίκη του, γιατί ο Ντόναλντ χρειαζόταν την επιβεβαίωση της.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Μελάνια ήθελε να νικήσει ο άνδρας της, για να μην χάσει την προσεκτικά προστατευμένη ζωή της, η οποία την κράτησε όχι μόνο στην λάμψη του Τύπου αλλά της επέτρεψε να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση που αυτή ήθελε για τον γιο τους Μπάρον. Το σημείο που την έκανε να απομακρυνθεί λίγο από την υποστήριξη της σε εκείνον, ήταν οι μαγνητοφωνημένες ταινίες που ακουγόταν ο Τραμπ να λέει στον Αμερικάνο δημοσιογράφο Μπίλυ Μπους άρπαξε τις γυναίκες από το αιδείο. Τότε άρχισε να αμφιβάλλει ότι ο σύζυγος της θα γινόταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αρνήθηκε τα πάντα λέγοντας: Όχι, δεν ήμουν εγώ στην κασέτα. Είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε εντελώς μία συζήτηση και να βάλουμε τις φωνές από τελείως διαφορετικούς ανθρώπους.

Η εικόνα που περιγράφει το βιβλίο για την νύχτα των εκλογών στον πύργο Τραμπ, είναι αρκετά απελπιστική και καταθλιπτική. Ολόκληρη η εκστρατεία δημιουργήθηκε έτσι ώστε να κερδίσει χάνοντας. Όλα άλλαξαν όμως όταν ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα. Η Μελάνια έκλαιγε αλλά όχι από χαρά, ο Τραμπ έδειχνε στην αρχή τρομοκρατημένος και όλα άλλαξαν σε μία μόνο ώρα. Ο Τραμπ άλλαξε και μεταμορφώθηκε σε έναν άνθρωπο που πίστευε ότι άξιζε να είναι και ήταν εξ ολοκλήρου ικανός να είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσο για το θέμα της αμφισβητούμενης ευφυίας του το αντικρούει λέγοντας τα παρακάτω:..
Ξέρω πολλά για το West Point Army, είμαι ένα πρόσωπο που πιστεύει πολύ σθεναρά στους ακαδημαϊκούς. Κάθε φορά που με ρωτάνε, λέω ότι είχα έναν θείο που ήταν 35 χρόνια σπουδαίος καθηγητής στο MIT, ο οποίος έκανε μια φανταστική δουλειά με πολλούς τρόπους ακαδημαϊκά, ήταν μια ακαδημαϊκή μεγαλοφυία, και τότε λένε: Είναι ο Ντόναλντ Τραμπ πνευματικός; Πιστέψτε με, είμαι ένας έξυπνος άνθρωπος.

Ξέρετε όταν κάποτε ήμουν νέος. Φυσικά αισθάνομαι νέος, νιώθω σαν να ήμουν 30 … 35 … 39 … Κάποιος κάποιος είπε, είσαι νέος? Είπα, νομίζω ότι είμαι νέος. Σταματώ στους τελευταίους μήνες της εκστρατείας, τέσσερις στάσεις, πέντε στάσεις, επτά στάσεις, ομιλίες, ομιλίες μπροστά σε είκοσι πέντε, τριάντα χιλιάδες ανθρώπους… δεκαπέντε, δεκαεννιά χιλιάδες. Νιώθω νέος, νομίζω ότι είμαστε όλοι τόσο νέοι. Όταν ήμουν νέος κερδίζαμε πάντα πράγματα σε αυτή τη χώρα. Κερδίζαμε με το εμπόριο, κερδίζαμε με πολέμους. Σε μια ορισμένη ηλικία που ήμουν, θυμάμαι να ακούω έναν από τους εκπαιδευτές μου να λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχασαν ποτέ έναν πόλεμο. Και μετά, μετά από αυτό, είναι σαν να μην έχουμε κερδίσει τίποτα. Ξέρετε την παλιά έκφραση, στον νικητή ανήκουν τα λάφυρα. Να θυμάστε, πάντα λέω, κρατήστε το λάδι.

Το βιβλίο αναφέρεται πολλές φορές στις φήμες, προφανώς υποστηριζόμενες από ανθρώπους που τον γνώριζαν, ότι ο Τραμπ είχε σεξουαλικές επαφές με τις συζύγους των φίλων του. Αλλά είναι αλήθεια? Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, εξετάζει ο δημοσιογράφος Άνταμ Λάσερ, για να βεβαιωθεί πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τις πληροφορίες από το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου.

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εξουσία, ο Τραμπ ζητούσε συνεχώς να ενταχθεί η οικογένεια του στην ομάδα του στο Λευκό Οίκο, για να τους έχει κοντά του. Σε αντίθεση με το νόμο και τον τόνο, και τον απίστευτο βλέμμα όλων, ο πρόεδρος φαινόταν ότι σκόπευε να περιβάλει τον ίδιο τον Λευκό Οίκο με την οικογένειά του. Όλη η οικογένεια θα έρθει, εκτός από την Μελάνια, είπε, και θα αναλάβουν ρόλους παρόμοιους με εκείνους που είχαν στην Οργάνωση Τραμπ.

Κανείς δεν ήταν εκεί για να τον σταματήσει. Δηλαδή, μέχρι που η διάσημη προσωπικότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και υποστηρικτής του Τραμπ Αν Κάλτερ, τον έβαλε στην θέση του και του είπε: Κανένας δεν μπορεί να σας το πει αυτό, αλλά απλά δεν μπορείτε, να προσλάβετε τα παιδιά σας, γράφει ο Γουόλφ.

Αλλά ο Ντόναλντ συνέχισε να επιμένει ότι ήταν σε θέση να καλέσει την οικογένεια του για να έχει τη βοήθεια της. Τελικά, έβαλε σε εφαρμογή την επιθυμία του να έχει τον Τζάρεντ Κάσνερ ως επικεφαλής του προσωπικού του, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, πολλοί από την εκτεταμένη οικογένεια του Τραμπ συνεχίζουν να καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στον Λευκό Οίκο.

Ακούμε πολλά σχετικά με τους εκρηκτικούς ισχυρισμούς του Γουόλφ, που περιγράφονται στο βιβλίο. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε όμως, γιατί θα βρείτε αποσπάσματα και αναγνώσεις που ανεξάρτητα αν τις πιστέψετε ή όχι, είναι μία πολύ καλή αφήγηση μιας ιστορίας, με τα πιο περίεργα και πιο ενδιαφέροντα πράγματα που αναφέρονται εκεί. Μην ξεχνάτε ότι είναι κάτι σαν μια βιογραφία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 14 Οκτωβρίου 2018 01:58

Σχετικά Άρθρα: