X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Η ζωή των αστέγων στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα

Οι άστεγοι στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα είναι πολλοί και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Μόλις αρχίσει να βραδυάζει, βλέπουμε σε πολλά και κεντρικά σημεία της Αθήνας να απλώνονται κουβέρτες και να ανοίγουν σακούλες που μέσα υπάρχουν όλα τους τα υπάρχοντα. Είναι οι άνθρωποι που κοιμούνται στα χαρτόκουτα και που σίγουρα κάποτε η ζωή τους ήταν αλλιώς.

Άνθρωποι με την ανησυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους, για το πως θα περάσουν ακόμα ένα βράδυ στο δρόμο. Κάποιοι έχουν δίπλα τους πολλές φορές το σκύλο τους. Δεν σημαίνει ότι το ζώο θα τους προστατεύσει από τους πολλούς κινδύνους που κρύβει η νύχτα, αλλά ίσως είναι η μόνη τους παρέα και η μόνη τους φρονίδα, γιατί για τους περισσότερους, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το αύριο.

Πολλοί από αυτούς είναι οι λεγόμενοι νεόπτωχοι. Έχασαν την δουλειά τους, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τους έκανε έξωση και τώρα βρίσκονται στο δρόμο. Το καλοκαίρι τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αλλά ο χειμώνας είναι δύσκολος. Το αυτοσχέδιο αδιάβροχο από νάϋλον σακούλες, δεν μπορεί να τους προστατεύσει από την βροχή και το κρύο. Άσε που αν βραχεί η κουβέρτα και τα σκεπάσματα, θα περάσουν την νύχτα καθισμένοι όσο μπορούν πιο μέσα στην φιλόξενη γωνιά τους, ή κάτω από μία γέφυρα..

Μερικοί τους χαρακτηρίζουν κοινωνικό πρόβλημα. Είναι όμως αυτοί το πρόβλημα ή οι άλλοι που τους το δημιούργησαν? Έχουν γίνει προσπάθειες για την καταγραφή των αστέγων, αλλά δεν γίνεται να ξέρουμε το ακριβές νούμερο, γιατί δεν είναι εύκολο να τους ψάξουν σε μέρη που ειδικά τα βράδια είναι επικίνδυνα.

Πολλοί από τους άστεγους είναι πτυχιούχοι και αν μιλήσεις μαζί τους θα σε εντυπωσιάσει η ευγένεια και οι καλοί τους τρόποι. Εντύπωση κάνει, ότι παρόλο που δεν έχουν χρήματα, δεν ζητάνε. Απλώς υπάρχει ένα μικρό κουτάκι ή ένα μπωλ δίπλα τους το βράδυ για όποιον που αν θέλει τους ρίχνει κάτι μέσα. Αν είναι τυχεροί, θα χορτάσουν την πείνα τους την επόμενη μέρα με μία τυρόπιτα και έναν καφέ.

Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ με εθελοντές, που πραγματικά κάνουν έργο. Όπως επίσης και το Καταφύγιο, που είναι μία κίνηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο πρόεδρος είναι ο Κώστας Βιταλάκης και το ξεκίνησε πριν 35 χρόνια στην οδό Ευρυπίδου. Εκεί μπορούν οι άστεγοι να πάνε και να κάνουν το μπάνιο τους, όπως και να πλύνουν τα λιγοστά ρούχα τους. Υπάρχουν 2 πλυντήρια και ένας θερμοσίφωνας, όπου οι 20.000 περίπου άστεγοι της Αθήνας περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους, έχοντας πάρει ο καθένας το νούμερο του.

Υπάρχει επίσης και το υπνωτήριο των αστέγων, που είναι μία πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας και άλλες ΜΚΟ. Εκεί μετά από διάφορες εξετάσεις, ιατρικές και ψυχιατρικές, μπορεί να φιλοξενηθεί κάποιος άστεγος για 5 ημέρες.

Για το θέμα της υγείας των αστέγων, έχει μετασκευαστεί ειδικά ένα λεωφορείο του ΟΑΣΑ, το οποίο γυρίζει σε διάφορες περιοχές στην Αθήνα, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες χωρίς να ζητάει τα στοιχεία των ασθενών.

Αν κάποιος δει έναν άστεγο που χρειάζεται βοήθεια, μπορεί να τηλεφωνήσει στον αριθμό 1595, όπου ο δήμος Αθηναίων έχει υπηρεσία υποστήριξης για άστεγους. Προσφέρεται σίτιση και φιλοξενία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου η τετραψήφια γραμμή ενημέρωσης 1595, καταγράφει πληροφορίες για άστεγους συμπολίτες μας, καθώς και τυχόν έκτακτες ανάγκες. Ανάλογα υπάρχουν και στην Θεσσαλονίκη, στο Κοινωνική Υπηρεσία, τηλ. 2310509012.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 18 Μαρτίου 2018 20:52

Σχετικά Άρθρα: