X
    Κατηγορίες: Κόσμος

ΗΠΑ: Πάγωμα πώλησης όπλων στην Τουρκία – Αντίδραση Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με σχετική πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναστολή και προσωρινό πάγωμα στην πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία αποφάσισαν οι ΗΠΑ και είναι κάτι που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του νέου αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας.

Το γεγονός, προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας και συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που χαρακτήρισε την πρόταση αυτή που αφορά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία λανθασμένη και παράλογη.

Ο Τούρκος υπουργός, προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία.

Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει το NDAA το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και τον σκοπό που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα. Δεν έχει δοθεί από την Επιτροπή το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί, παρουσίασαν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου.

Το τελευταίο διάστημα, παρόλο ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί, λόγω του ότι η Τουρκία στήριξε τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά εμφανίζεται οργισμένη με τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές.

Επίσης, υπάρχει ανησυχία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και ζητούν άμεσα την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, όπως και όλων των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται φυλακισμένοι στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα: