X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Ιταλία: Παραίτηση του Ματέο Ρέντσι και σενάρια για την επόμενη ημέρα

Ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, παραιτήθηκε από την θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η παραίτηση του Ρέντσι, έγινε μετά από την μεγάλη και ξεκάθαρη ήττα του κεντροαριστερού φορέα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου και την μεγάλη άνοδο που κατέγραψε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Σε δήλωση του ο Ματέο Ρένσι, έκανε σαφές ότι όπως ζήτησαν οι ψηφοφόροι με την ψήφο τους, επιθυμεί να περάσει στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το δεν υπάρχει περίπτωση το PD να στηρίξει κυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S).

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, είπε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι: Θα κάνετε αρκετό καιρό να με δείτε.

Μεγάλος νικητής των εκλογών του 2018 στην Ιταλία, αναδείχθηκε η ψήφος διαμαρτυρίας, που προκάλεσε την ενδυνάμωση των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων.

Ικανή για να συγκεντρώσει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ίσως είναι η συμμαχία ανάμεσα στην Λέγκα και το M5S, αν και και αυτό έχει απορριφθεί από τους δύο αρχηγούς των πολιτικών παρατάξεων.

Αυτός που καλείται να ξεμπερδέψει το κουβάρι που προκάλεσε αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, είναι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να παραδώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης μέσα στις επόμενες ημέρες, σε αυτόν που θεωρεί ότι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες στο να εξασφαλίσει την ικανή πλειοψηφία.

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa, σε άρθρο της αναφέρει ότι: Οι νικητές αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αλλά όλα αυτά δεν οδηγούν σε κανένα σχήμα διακυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα: