X
    Κατηγορίες: Viral

Καύσωνας: Βοηθήστε τα αδέσποτα ζώα – Κινδυνεύουν από τη ζέστη

Ο καύσωνας χτύπησε για τα καλά την πόρτα μας και μας έδειξε έντονα την παρουσία του που όπως φαίνεται θα συνεχίσει για πολύ λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα έκτακτα δελτία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το φετεινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα ζεστό, θα έχουμε συχνούς καύσωνες και οι τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε εμείς οι άνθρωποι είναι γνωστοί.

Μπορούν να το κάνουν όμως και τα ζώα? Μάλλον όχι.. Και μάλλον αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το φροντίσουμε εμείς, που ευθυνόμαστε σε μεγάλο ποσοστό για τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων ζώων στις γειτονιές, γιατί δεν γίνονται στειρώσεις και γιατί υπάρχει δυστυχώς η εγκατάλειψη ζώων.

Είναι πολύ απλό και δεν κοστίζει τίποτα, να αφήσουμε έξω από την πόρτα της πολυκατοικίας μας ένα πήλινο μπωλ (για να μην αναποδογυρίζει) με νερό σε μέρος που να μην το χτυπάει ο ήλιος και να το ξαναγεμίζουμε. Για τα αδέσποτα ζωάκια όμως, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε λίγη ευχαρίστηση στην ταλαιπωρημένη ζωούλα τους.

Χθες το βράδυ, γυρίζοντας από το περπάτημα που συνηθίζω να πηγαίνω, είδα ένα σκυλάκι που προσπαθούσε μαζί με μία γατούλα να πιουν λίγο νερό, σκέτη λάσπη δηλαδή, από μία λακούβα κοντά σε κάδο σκουπιδιών.

Ήταν πολύ συγκινητική η εικόνα, με τις μουσουδίτσες τους γεμάτες λάσπη. Ανέβηκα στο σπίτι μου και όσο μπορούσα πιο γρήγορα τους κατέβασα ένα μπολ με νερό. Αν βλέπατε τα μάτια τους και την ευγνωμοσύνη που έδειχναν, θα συγκινούσε και εσάς. Και όλα αυτά γιατί? Για.. ένα μπολάκι νερό.

Ας μην ξεχνάμε τα αδεσποτάκια, όταν εμείς είμαστε στη δροσιά του air condition και του ανεμιστήρα και εκείνα ψάχνουν λαχανιασμένα να βρουν λίγο νερό να πιουν. Υπάρχουν επίσης και κάποια σημεία που το βράδυ περνούν φιλόζωοι με τα αυτοκίνητα τους και αφήνουν φαγητό στα ζωάκια. Ας αφήσουμε και εμείς τουλάχιστον λίγο νερό. Σίγουρα θα αιστανθούμε καλύτερα και ότι κάναμε το χρέος μας «σαν άνθρωποι».

Πριν από λίγες μέρες, πέθανε ένας σκύλος όταν «τα αφεντικά του» τον άφησαν μέσα στο αυτοκίνητο και πέθανε από τη ζέστη. Πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων, ότι το ζώο τους μπορεί να αντέξει μόλις έξι λεπτά σε ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο και ότι ο θάνατος είναι μαρτυρικός. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα μπουλντόγκ, τα μπόξερ, όπως και τα υπέρβαρα σκυλιά.

Επίσης, χρειάζεται λίγη προσοχή πριν μπούμε στο αυτοκίνητο μας, γιατί τα αδέσποτα ζωάκια ψάχνουν να βρουν δροσιά και σκιά κάτω από τα αυτοκίνητα και υπάρχει κίνδυνος όταν ανοίξουμε τη μηχανή και ξεκινήσουμε γρήγορα να προκαλέσουμε ένα δυστύχημα. Προσοχή χρειάζεται και όταν οδηγούμε σε περιοχές με δρομάκια και ας πατήσουμε και λίγο φρένο όταν δούμε ένα ζωάκι να περνάει στον απένατι δρόμο.. Είναι φρικτή η εικόνα των σκοτωμένων ζώων από αυτοκίνητα..

Σχετικά Άρθρα: