X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Στο Κατάρ κατασκευάζεται το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου απο κοντέϊνερς

Είναι γεγονός, ότι το πρώτο αποσυναρμολογούμενο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο από δοχεία μεταφοράς κατασκευάζεται στο Κατάρ. Δαπανώνται δισεκατομμύρια δολλάρια για την κατασκευή υπερπολυτελών εγκαταστάσεων, αλλά όπως είδαμε στη Βραζιλία, οι εγκαταστάσεις αυτές θα δυσκολευτούν να βρουν κάποια χρησιμότητα στη συνέχεια.

Με την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ποδόσφαιρο το 2022 που θα φιλοξενηθεί στη χώρα τους, οι Καταριανοί θέλουν να αφήσουν ιστορία με την πρωτοτυπία του σταδίου τους και να ανοίξουν καινούργιους δρόμους στις κατασκευές.


Μέχρι στιγμής, έχουν αποκαλύψει ότι πρόκειται για ένα σπονδυλωτό στάδιο που υπόσχεται να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν συνήθως, με τη δυνατότητα να αποσυναρμολογηθεί και να ανακατασκευαστεί σε άλλη μορφή αλλά και σε άλλη θέση αν χρειαστεί.

Το στάδιο Ρας Αμπού Αμπούντ, θα είναι γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων και τον σχεδιασμό αλλά και την κατασκευή του, έχει αναλάβει η Ισπανική εταιρεία Fenwick Iribarren Architects. Θα χρησιμοποιηθούν κοντέϊνερς από πλοία και η κατασκευή θα τοποθετηθεί κοντά στο λιμάνι της Ντόχα, με αποτέλεσμα να υπάρχει εξαιρετική θέα όλης της πόλης.

Επίσης εξυπηρετεί και έναν πολύ πρακτικό σκοπό, το κάθε δοχείο να μπορεί να φιλοξενήσει πράγματα όπως αφαιρούμενα καθίσματα, στάσεις παραχώρησης και τουαλέτες, και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να απομακρυνθεί μόλις το άθλημα έχει τελειώσει.

Αυτό σημαίνει ότι είτε ολόκληρο το γήπεδο στήνεται σε άλλη τοποθεσία ίσως για ένα άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο, είτε μπορεί να χωριστεί σε μικρότερες επιφάνειες για αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως λέει ο Γενικός Γραμματέας του Κατάρ Χασάν Αλ Ταλάντι. Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων ελπίζουν ότι μπορεί να γίνει μοντέλο βιωσιμότητας όσον αφορά το σχεδιασμό του σταδίου.

Έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του και όπως σχεδιάζουν, θα είναι έτοιμο το 2020, δηλαδή δύο χρόνιο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Δείτε το βίντεο και πάρτε μια ιδέα για το πως θα είναι το στάδιο Ras Abu Aboud.

Σχετικά Άρθρα: