X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Κομισιόν σε πΓΔΜ: Να λυθεί επειγόντως το θέμα της ονομασίας

Την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τα Σκόπια, πρότεινε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι που είναι η εκπρόσωπος διπλωματίας της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την κ. Μογκερίνι, οι εργασίες για τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό πρέπει να συνεχιστούν προς το συμφέρον των εταίρων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή τονίζει στη σχετική ανακοίνωση της ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τα εμπρός, σε μια μακρά διαδικασία υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Σχετικά με το θέμα της ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ονομασίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να λυθεί επειγόντως αυτό το ζήτημα και σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Στρασβούργο η κ. Μογκερίνι, δήλωσε ότι: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη) να αποφασίσει να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σημείωσε.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει πως: οι εποικοδομητικές συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών, αξιολόγησαν θετικά την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η κοινή ανακοίνωση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ τον Ιανουάριο του 2018, με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και μιας εθνικής οδού, και η προώθηση ορισμένων πρωτοβουλιών της ΕΕ με καθυστέρηση, ήταν συγκεκριμένα σημάδια ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Σχετικά Άρθρα: