X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Κοτζιάς: Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία ήταν μία ευρωπαϊκή χώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο, τόνισε πως θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος στην Ευρώπη, εάν η Τουρκία ήταν μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τον αγώνα της Ευρώπης προκειμένου να την κερδίσει, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι: δεν πρέπει να τίθεται το ερώτημα εάν θέλουμε ή όχι την Τουρκία, απεναντίας η ίδια η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή όχι.

Ο κ. Κοτζιάς, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στο νου του να απομακρύνει την Τουρκία από την Δύση, ακολουθώντας μια πολιτική που άσκησε η Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του 1920.

Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι η Ρωσία διαθέτει στους Τούρκους όπλα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι και δημοσίως, θα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή εξοπλίζεται με ρωσικούς πυραύλους S-400, προσπαθεί να πάρει μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ θα παραλάβει έξι υποβρύχια από την Γερμανία.

Συνέχισε λέγοντας, ότι το ερώτημα είναι τι τα θέλουν αυτά τα τρία σύγχρονα όπλα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν οι ίδιες οι χώρες που διαθέτουν αυτά τα όπλα στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στην τεχνολογία πυρηνικών εργοστασίων που πουλάει η Ρωσία στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για 600 Τούρκους ειδικούς στην πυρηνική ενέργεια οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην Ρωσία. Πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις καλές σχέσεις της Τουρκίας με το Πακιστάν και το γεγονός ότι το Πακιστάν συμβουλεύει περισσότερες χώρες σε τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας.

Η προσωπική μου ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι αυτοί οι 600 ειδικοί, μαζί με τους ειδικούς από το Πακιστάν, αποτελούν μέρος του ονείρου του Ερντογάν, να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου, σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Αυτό το στρατηγικό σκεπτικό της Ρωσίας, το οποίο ως καθηγητής εξωτερικής πολιτικής μπορώ να καταλάβω, αλλά με το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει προβλήματα για τη χώρα μου, τόνισε καταλήγοντας ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την ελπίδα να μοιραστεί αυτόν τον προβληματισμό του με την ρωσική ηγεσία κατά την προσεχή επίσκεψή του στην Μόσχα.

Σχετικά Άρθρα: