X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Κοτζιάς προς Τουρκία: Δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά

Σε συνέντευξη του ALPHA και συγκεκριμένα στην εκπομπή Αυτοψία με τον Αντώνη Σρόιτερ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστειλε αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας πως στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε.


Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών έρχεται λίγες ημέρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια και σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν αύριο σε ένα άλλο σημείο του Αιγαίου ή στο ίδιο ένα άλλο τουρκικό σκάφος εμβολίσει και πάλι ένα ελληνικό, ο κ. Κοτζιάς απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν θα το ξανακάνει.

Ο Νίκος Κοτζιάς, τόνισε αρχικά πως τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά καταλογίζοντας στους Τούρκους ότι και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και δεν ξέρουν γεωγραφία, και ενημέρωσε ότι η Ελλάδα εξετάζει εάν δικαιούται αποζημίωση απ’ την Τουρκία για τη ζημιά στο σκάφος του Λιμενικού.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι Αυτό πρέπει να το ακούσουν και οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις, προειδοποιήσεις. Εγώ τους έχω πει η Ελλάδα δεν είναι -το λέω με καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας-ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα.

Η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΞ εξετάζει αν η Ελλάδα δικαιούται αποζημίωση από την Τουρκία για τις φθορές στο σκάφος του Λιμενικού, το οποίο εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η εκτίμηση του είναι πως η Τουρκία είναι νευρική γιατί δεν πάει καλά στη Συρία και έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοιχτό.

Και με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοιχτά της ανατολικής Μεσογείου, γιατί έχουν βρεθεί απ’ ό,τι φαίνεται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.

Όσο για τον σύμβουλο του Ερντογάν, Γκιγίμ Μπουλούτ, ο οποίος είχε παρομοιάσει την Τουρκία με γίγαντα και την Ελλάδα με μύγα, απάντησε το ότι είναι σύμβουλος του Ερντογάν, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία και προσέθεσε: Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους.

Για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι είναι συγκρατημένος σχετικά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης Είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Ζάεφ, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική. Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος αυτήν την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε: Νέα επιθετική ενέργεια της Τουρκίας θα απαντηθεί, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Σχετικά Άρθρα: