X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Στη Λεμεσό την Τετάρτη το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil

Αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη στη Λεμεσό το Ocean Investigator. Συγκεκριμένα, είναι το ένα από τα δύο ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil, που πρόκειται να πραγματοποιήσουν έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, το ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι του για την Λεμεσό και το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στο Λαύριο, για την πραγματοποίηση εργασιών στον εξοπλισμό του. Όσο για το δεύτερο σκάφος, βρίσκεται ακόμα ανοιχτά της Χάιφα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 να αρχίσει τον Οκτώβριο. Η σχετική navtex της Κύπρου για τις περιβαλλοντικές έρευνες ισχύει μέχρι τις 20 Απριλίου. Η περιοχή ερευνών είναι ήδη δεσμευμένη από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι προεργασίες, ώστε τα δύο σκάφη να προσεγγίσουν τον τελικό προορισμό τους και να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Την Παρασκευή, θα βρίσκεται στην Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ. Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα του και θα συζητηθούν, θα είναι και τα θέματα ενέργειας, το Κυπριακό, όπως και περιφερειακά ζητήματα.

Ο κ. Μίτσελ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Απόστολο Ζουπανιώτη, θα επισκεφθεί την Πέμπτη την Αθήνα, με θέμα συζήτησης την εμβάθυνση των διμερών στρατηγικών δεσμών και της συνεργασίας, περιλαμβανομένων των τομέων της άμυνας, της ενέργειας, του εμπορίου, αλλά και των επενδύσεων. Επόμενες επισκέψεις του αμερικανού υφυπουργού, θα είναι η Πρίστινα, το Βελιγράδι και τα Σκόπια.

Σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου για την επίσκεψη του Γουές Μίτσελ, ανέφερε ότι θα ανανεωθούν οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Ο κ. Προδρόμου μιλώντας στο ΡΙΚ, τόνισε ότι είναι γνωστές η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και η επιθυμία της Λευκωσίας να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.

Σχετικά Άρθρα: