X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Γαλλία: Η Μπριζίτ Μακρόν και τα ακριβά σερβίτσια που κόστισαν 50.000 €

Σκάνδαλο έχει προκληθεί στη Γαλλία και οργή στους πολίτες, με την παραγγελία που έκανε η σύζυγος του πρωθυπουργού Εμανουέλ Μακρόν Μπριζίτ, σε πορσελάνες αξίας 50.000 ευρώ (58.000 δολάρια). Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε αυτό το υπερβολικό ποσό, για να πληρώσει περίπου 30 καλλιτέχνες που επελέγησαν να υποβάλουν προτάσεις για τη νέα συλλογή των σερβίτσιων του προεδρικού μεγάρου.

Γαλλικό περιοδικό αποκάλυψε την Τετάρτη, ότι στις τρέχουσες τιμές καταλόγου, ένα απλό και μη διακοσμημένο πιάτο στοιχίζει γύρω στα 400 ευρώ, συνεπώς τα 1.200 τεμάχια που παραγγέλθησαν θα στοιχίζουν τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

Νικητής του διαγωνισμού ήταν ο γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης Εβαρίστ Ρίτσερ, ο οποίος θα σχεδιάσει τα κομμάτια που παράγει το περίφημο εργοστάσιο πορσελάνης Sevres, μια κρατική εταιρεία που ιδρύθηκε υπό τη βασιλεία του Louis XV το 1740 για να παράγει είδη από πορσελάνη για βασιλικά τραπέζια.

Το ζεύγος Μακρόν, κατηγορήθηκε για υπερβολική σπατάλη και σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο, αυτή η ακριβή κίνηση της Μπριζίτ θεωρείται ότι έγινε σε τελείως ακατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση Μακρόν. Όσο για την ίδια, δικαιολογήθηκε ότι έπρεπε να παντρέψει το κλασσικό στυλ με το μοντέρνο.

Η Μπριζίτ, σύμφωνα με δήλωση της, δεν αισθάνεται άνετα στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι και θέλει να αλλάξει πολλά πράγματα. Αν συνεχίσει όπως ξεκίνησε όμως, ο οργή των Γάλλων ίσως είναι έντονη και έχει αντίκτυπο στον σύζυγο της Εμανουέλ Μακρόν.

Δείγματα από πορσελάνες Sevres:

Σχετικά Άρθρα: