X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Νέες συνομιλίες για Σκοπιανό, Μεσολάβηση Νίμιτς για Ελλάδα και Σκόπια

Σήμερα Τετάρτη, αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό στην Νέα Υόρκη, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τα Σκόπια από τον πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι, ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στην Αθήνα και τα Σκόπια επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επισκέπτεται τα Σκόπια, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης με θέμα την επίλυση του προβλήματος.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω, ανέφερε ο κ. Νίμιτς.

Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση εξαπολύει δριμεία επίθεση και ζητά ενημέρωση για τις εξελίξες, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατάει τα χαρτιά της κλειστά. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος, ανήρτησε στο Twitter την Τρίτη χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937 και τα Σκόπια φαινόντουσαν να έχουν το όνομα Βαρντάσκα.

Ιερώνυμος, θέση της Εκκλησίας
Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερώνυμος, συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις, πραγματοποιεί συνεχείς συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες και βουλευτές. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. Αυτή αποτυπώνεται στο γράμμα που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στον πρωθυπουργό, όπως επίσης η θέση του απεικονίζεται στο γράμμα που έστειλε προς εμένα ο κ. Τσίπρας. Επομένως, έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε με πολλή προσοχή και ανησυχία. Αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 26 Ιανουαρίου 2018 03:17

Σχετικά Άρθρα: