X
    Κατηγορίες: Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: Μακελειό με 49 νεκρούς μετά από επίθεση σε 2 τζαμιά- Vid

Στους σαρανταεννέα έφτασαν οι νεκροί και στους σαρανταοκτώ μέχρι στιγμής οι τραυματίες μετά από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή στις 13.40 τοπική ώρα, σε δύο τζαμιά στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως ανακοίνωσε η Τζασίντα Αρντέρν, πρωθυπουργός της χώρας, πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Είκοσι από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση και υπάρχει πιθανότητα να ανέβει ο αριθμός των νεκρών από την αιματηρή επίθεση.

Κύριος ύποπτος και ένας από τους δράστες για το τραγικό συμβάν, θεωρείται ο Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant), ο οποίος είναι Αυστραλός ηλικίας 28 χρονών και όπως περιγράφεται από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, πρόκειται για ακροδεξιό, εξτρεμιστή και βίαιο τρομοκράτη, που στον οποίο ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για δολοφονία.

Ο Μπρέντον Τάραντ, ανέβασε το χρονικό της επίθεσης live με βίντεο το οποίο ήταν διάρκειας 17 λεπτών στο Facebook και φαίνεται να μπαίνει σε δωμάτιο του τζαμιού πυροβολώντας συνεχώς και αδιακρίτως όποιον βρισκόταν εκεί και αφού του τελείωσαν τα πυρομαχικά, πήγε να πάρει και άλλα και να δει αν υπάρχουν επιζώντες από το φρικιαστικό έργο του.

Εντύπωση προκαλούν οι φωτογραφίες που οι φωτογραφίες που είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter που οι αρχές έχουν απενεργοποιήσει και φαίνονται επάνω στα όπλα του μηνύματα που έχει γράψει ο ίδιος με άσπρη μπογιά.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Τάραντ σχεδίαζε την επίθεση για δύο χρόνια και είχε αποφασίσει ότι το Κράιστσερτς θα ήταν ο χώρος που θα γινόταν η αιματηρή επίθεση. Μεταξύ των αναρτήσεων του ήταν ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» και ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Σε διάγγελμα της η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν τόνισε ότι «Η χώρα βιώνει μια «από τις πιο σκοτεινές της μέρες. Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο», σημείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να βρίσκονται σε «ασφαλές περιβάλλον».

Όπως δήλωσε ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία Γιώργος Νεονάκης, ο δράστης μόλις άδειασε τον πρώτο γεμιστήρα του όπλου του, επέστρεψε στο αυτοκίνητο και τοποθέτησε τον δεύτερο, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο δεύτερο τζαμί για να συνεχίσει το έργο του. Ο κ. Νεονάκης μας πληροφόρησε επίσης, ότι «Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων του μακελειού».




Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 15 Μαρτίου 2019 13:35

Σχετικά Άρθρα: